Supermarkt opent ' milieuparken' voor storten afval

ROTTERDAM, 4 JUNI. De regionale supermarktketen Konmar wil dit najaar bij drie filialen in Den Haag zogeheten 'milieuparken' inrichten, waar consumenten afval voor hergebruik kunnen inleveren. De gemeente ondersteunt het experiment.

Konmar richt de afvalparken in op verzoek van verschillende wijkverenigingen. De inzamelpunten krijgen een oppervlak van vijftig tot tig vierkante meter en komen direct naast de winkel. Konmar zorgt voor het beheer ervan, terwijl de gemeente zich belast met de afvoer van het ingeleverde materiaal. Consumenten kunnen er uiteenlopend afval kwijt als batterijen, aluminium, glas, plastic en oude kleding. Over het precieze acceptatiebeleid voeren Konmar en gemeente nog overleg. Ook over gemeentelijke subsidie aan het project bestaat onduidelijkheid.

Konmar-directeur . Stuyts zegt nog niet te weten wat de milieuparken kosten. Volgens Stuyts zijn de milieuparken iets anders dan de 'retourshops' waaraan de gezamenlijke supermarkten onder leiding van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel werken. De retourshop is een winkel in of bij een winkelcentrum, waar de consument statiegeld- en eenmalige verpakkingen en klein chemisch afval kan inleveren.