Paus vaart uit tegen abortuswet

WARSCHAU, 4 JUNI. Paus Johannes Paulus heeft gisteren op zijn pelgrimstocht door Polen in felle bewoordingen uitgehaald naar de liberale abortuswet van het land. In Kielce hekelde hij voor een menigte van 150.000 gelovigen "de vernietiging van het ongeboren leven".

In een van zijn zeldzame emotionele uitbarstingen zwaaide de 71-jarige kerkvorst met zijn armen, riep luid en hief zijn vinger op. "Jullie zijn zorgeloos over abortus. Dat houdt mij bezig, het doet me pijn en zou jullie ook pijn moeten doen," aldus de paus. In Polen, waar ruim 95 procent van de bevolking katholiek is, worden ruim een half miljoen abortussen per jaar uitgevoerd. De kerk is sterk gekant tegen de liberale abortuswet van 1956. De Poolse primaat Glemp noemde Polen vorige week "een vernietigingskamp". Volgens de opiniepeilingen wil de meerderheid van de Poolse bevolking de liberale abortuswet echter houden. Jullie kunnen niet onbezorgd menselijk leven vernietigen," zo zei de paus gisteren in Kielce. "lk spreek zo tegen jullie omdat dit mijn vaderland is. Dit vader land is mijn moeder, en jullie zijn allemaal mijn broeders en zusters. Elk kind is een geschenk van God, een gift met een onbetaalbare prijs ook al is het soms moeilijk om het te aanvaarden." Hij zei dat de hele wereld verloren zou zijn als de ouders hun kind in tijden van economische moeilijkheden zien als een last. - De paus had zich tevoren in Lubaczow optimistisch uitgelaten over de kansen van het katholicisme in de Sovjet-Unie. Hij zei dat na het communisme de tijd rijp is voor wederopleving van het religieuze leven. "Een nieuw tijdperk begint waarin het Oosten, nabij en ver weg, de woorden van Christus zal horen en ze zal opvolgen." Hij richtte zich daarbij vooral tot pelgrims uit de Oekraine, die ook gisteren met duizenden in Polen waren.

    • Derk-Jan Eppink