Ook Koeman mist Oranjegevoel

HELSINKI, 4 JUNI. Niet eerder dan gisteravond laat meldde Ronald Koeman zich bij de selectie van het Nederlands elftal, waarvan het grootste deel al sinds vrijdag bijeen is ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd van morgen tegen Finland. De libero van Oranje gaf de voorkeur aan het Spaan competitieduel van zijn club Barcelona gisteren tegen Oviedo, vooral omdat bij die gelegenheid de reeds behaalde kampioensbeker voor eigen publiek werd uitgereikt en het succesvolle elftal van coach Johan Cruijff op de foto moest. Dat feest genoot bij Koeman een hogere prioriteit dan de voorbereidingsstage van het Nederlands elftal in Oisterwijk.

Meer nog dan het huldebetoon van de Catalaanse socios aan de kampioenen moete dalende interesse van Koeman voor het Nederlands elftal ten grondslag liggen aan zijn late komst naar Helsinki. Getuige een interview in Nieuwe Revu van afgelopen week staat de anders zo trouwe Oranje-klant niet meer te trappelen om het Nederlandse voetbal te dienen. De rellensfeer tijdens het wereldkampioenschap vorig jaar in Italie heeft van hem een twijfelaar gemaakt. Van niet te onderschatten betekenis blijken bovendien de schorsing die bondscoach Michels hem in het najaar oplegde na de kritische kanttekening ten aanzien van de tactiek van het Nederlands elftal en vooral het herstel van de achillespees die hij op 29 oktober in een Spaans competitieduel scheurde. Koeman, die sinds de interland in september tegen Italie niet meer meespeelde met Oranje, heeft zich voorgenomen zijn inspanningen voortaan te doseren: wel eens een training overslaan, voorzichtig zijn op harde velden en als de kans zich voordoet een wedstrijd laten lopen.

De 28-jarige Groninger vreest nooit meer op zijn oude vertrouw niveau te kunnen spelen. KNVB-bondsarts Frits Kessel sprak in november voor een gezelschap artsen al zijn twijfels uit over het herstel van Koemans blessure. Dat Koeman nog steeds hinder ondervindt van de scheur, verbaast hem nu dan ook niets. “Wanneer vijftig procent van de functie is uitgeschakeld en die langs operatieve weg weer moet genezen, kan dat een lijdensweg zijn. De plaats van operatie kan heel lang pijnlijk blijven. Het is heel belangrijk hoe Koeman met zijn kuitspien is omgegaan. Veel oefenen om de trekkracht van de spieren zo groot te maken dat het de pees niet belast. Wanneer dat niet goed is gedaan en de pees overbelast raakt, kan dat het einde van een voetbalcarriere betekenen.”

De irriterende achillespees zou, volgens Kessel, van invloed kunnen zijn op het geestelijk welzijn van Koeman. In de tweede wedstrijd in de halve finale van de Europa Cup II Juventus-Barcelona misdroeg Koeman zich met een zware overtreding op eenItaliaan. Zondag kreeg hij in de onbelangrijke competitiewedstrijd Barcelona-Oviedo (0-0) een rode kaart wegens herhaalde kritiek op de scheidsrechter. Kessel heeft zich voorgenomen in Helsinki een gesprek onder vier ogen met Koeman te hebben. “Ik wil van hem weten wat zijn klachten zijn met de pees. En ik wil met hem over de rode kaart praten. Het is zeker niet uitgesloten dat deze twee zaken met elkaar in verband staan.” Koeman heeft toegegeven al ten minste twee jaar last te hebben gehad (al SV en tijdens het EK van 1988) van zijn achillespees en dat hij door hakprotheses, maar vooral door pijnstillende injecties (remmende corticosteroden) en pilletjes door heeft kunnen voetballen. Dat hij eens de achillespees zou scheuren, mag dan ook voor medici geen wonder zijn geweest. De laatste keer dat bondscoach Michels met Koeman contact had, was na afloop van de Europa-Cupfinale voor bekerwinnaars twee weken geleden in Rotterdam. Van een dalende interesse de Barcelona-speler ten aanzien van het Nederlands elftal zegt Michels toen niets gemerkt te hebben. Dat het Oranje-gevoel in navolging van onder anderen Rijkaard bij meer potentiele Nederlands elftal-spelers is verdwenen, zou hem evenmin zijn opgevallen. De PSV'ers Vanenburg, Erwin Koeman, Van Breukelen, Van Aerle en Ellerman ontbreken door blessures, bij de een wat ernstiger dan bij de ander. Datzelfde geldt voor de Ajacieden Bergkamp, Roy en Vink. In de beslissende fase van de Nederlandse competitie zijn oor Ajax en PSV grotere belangen dan het EK-kwalificatieduel tegen Finland. Dat Nederland moet winnen om met een voorsprong in de poule-stand aan de eindsprint tegen Portugal en Griekenland te winnen, schijnen weinig voetballers in den lande serieus te nemen. In totaal meenden acht spelers zich niet beschikbaar te moeten stellen, al dan niet op verzoek van hun club. “Leeft de wedstrijd bij de spelers?”, was een vraag gisteren tijdens een landerige - duidelijk een verplicht nummer (-persbijeenkomst in het spelershotel te Helsinki.

“Dat hopen wij”, was het duidelijke antwoord van Michels, die het pingpongspel (sinds de mediaoorlog in Italie) met de pers tot het hoogste goed heeft verheven. “Vanaf morgen gaan we ermee beginnen.

Vandaag hebben we immers een reisdag gehad. De afgelopen dagen tijdens de stage hebben we geprobeerd een beetje sfeer te proeven.” Michels spaart zijn sctie op alle fronten. De Nederlandse competitie is ook zo ontzettend zwaar geweest voor de spelers, probeert hij de aanwezigen onder de neus te wrijven. “Het is het bekende verschijnsel aan het einde van een seizoen. Weer naar de kleedkamer, weer die voetbalschoenen aan, weer trainen, terug naar de kleedkamer, schoenen uit.” Trainen doet hij mede daarom nauwelijks met hen. “Als ze nu geen conditie meer hebben, krijgen ze dat ook niet met een of twee trainingen.” Bondsarts Kessel heeft tijdens de afgelopenr dagen geen indruk kunnen krijgen van de conditie van de spelers. “Ik weet niet of ze er doorheen zitten. Ik kan niet in cijfers uitdrukken hoe goed ze lichamelijk nog zijn. Maar als je ziet hoe de spelers van het Olympisch elftal nog fris van de lever speelden en trainden, dan mogen er in conditioneel opzicht ook geen problemen voor de spelers van het Nederlands eftal zijn.” Het Olympisch elftal speelt vanavond tegen Jong Finland. Bij winst maakt het elftal van coach De Ruiter grote kans op uitzending naar de Olympische Spelen in Barcelona. Voor deze spelers staat er veel op het spel. Voor de 'volgelingen' van Michels duidelijk minder. Een wedstrijd tegen Finland kan hen niet inspireren. “Het is niet de wedstrijd van de eeuw.

Maar er is nog kwaliteit genoeg over om van de Finnen te winnen'', heeft Michels vorige week gezegd. De feiten spreken voor zich. Anderhalve maand geleden won Oranje in Rotterdam slechts met 2-0. Twee jaar geleden versloeg Nederland in de kwalificatiewedstrijd voor het in het Olympisch stadion van Helsinki het machtige Finland met de veelzeggende cijfers 1-0.

    • Guus van Holland