Meer auto's in Europa dank zij hogere verkopen Duitsland

BRUSSEL, 4 JUNI. De autoverkoop in Europa is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen met drie procent. Dat is alleen te danken aan de sterke groei van de verkoop in Duitsland. Als die niet wordt meegerekend is er sprake van een daling van twintig procent van het aantal in Europa verkochte auto's.

Dit heeft Jean-Marc Lepeu, secretaris-generaal van de ACEA, het verband van Europese autoproducenten, gisteren in Brussel gezegd op een bijeenkomst ovde toekomst van de auto-industrie. In het eerste kwartaal van dit jaar was er in Duitsland sprake van een verkoopgroei van ongeveer veertig procent. Deze groei is wel tot stand gekomen omdat in de cijfers voor het eerst de verkoop van auto's in de voormalige DDR is meegenomen. Ook in Griekenland was er sprake van een spectaculaire groei van de autoverkoop. Daar was er een toeneming van 37 procent.

Daarentegen verminderde de verkoop in Spanje met 24 procent. In Groot-Brittannie daalde het aantal verkochte aus met 21 procent en in Frankrijk met 23 procent. Vorig jaar al tekenden zich grote verschillen af in de autoverkoop per land. Met 13,5 miljoen stuks kwam er toen een einde aan een lange periode van verkoopgroei. ACEA-topman Lepeu noemde de vooruitzichten voor de automarkt na de totstandkoming van de vrije EG-markt “zeer waarschijnlijk gunstig”. Hij houdt het voor mogelijk dat de verkoop tot het einde van deze eeuw groeit met tien procent tot vijftien miljoeauto's per jaar. (DPA)