LeMond door valpartij nog iets verder achter

PRATO, 4 JUNI. Giancarlo Ferretti bereikte zijn doel. De donderpreek die de ploegleider van Ariostea zondagavond aan tafel hield, resulteerde gisteren in Prato in de ritzege van Davide Cassani.

Franco Chioccioli hield de rose leiderstrui zonder moeite om zijn schouders in de achtste etappe van Citta di Castello naar Prato, die Greg LeMond opnieuw verlies opleverde. Dit keer verloor de drievoudige winnaar van de Tour door een valpartij in de finale iets meer dan twintig seconden op de leider in de Ronde. Ferretti hadh boos gemaakt over de matte houding van zijn team sinds de beoogde kopman Sorensen vorige week geblesseerd de ronde had moeten verlaten. De ploeg was al verzwakt aan de 74ste Giro d'Italia begonnen omdat Rolf Golz zich op het laatste moment wegens griep afmeldde. Lietti en Furlan uit de ploeg van Ferretti waren de eerste aanvallers van de dag na zeventig kilometer. De twee kregen gezelschap van de Nederlanders Schalkers en Suykerbuyk. Het kwartet bereikte een imale voorsprong van 2.36. Bij de beklimming van een col van de derde categorie moest Schalkers lossen. In de afdaling van de bult kwam de renner uit de ploeg van Cees Priem ten val. Hij zou uiteindelijk met meer dan elf minuten achterstand in Prato arriveren.

Furlan raakte het contact ook kwijt. Lietti en Suykerbuyk hielden tot twintig kilometer voor de aankomst stand. Vervolgens sloot een groep van zeven renners, onder wie Cassani, Calcattera enntovan aan. Direct na het passeren van de rode vlag, dat de laatste kilometer aangeeft, demarreerde Cassani, met de bedoeling de weg te effenen voor ploegmakker Lietti. Deze kon het tempo niet bijbenen, evenals Mantovan die door Cassani op de streep werd verslagen. Suykerbuyk finishte als negende op twee tellen van de winnaar. In de Dauphine Libere, een etappewedstrijd in Frankrijk, reed Thierry Marie op de eerste dag zijn grootste rivaal in de proloog, de tser Tony Rominger, op achttien seconden. Dat verschil werd veroorzaakt omdat Rominger, in tegenstelling tot Marie, zijn race in de stromende regen moest afleggen. (ANP-AFP)