Japanse investeringen overzee met bijna 16 procent gedaald

TOKIO, 4 JUNI. De directe buitenlandse investeringen (fabrieken, diensten, exclusief investeringen in onroerend goed en effecten) van Jn zijn in het eind maart afgesloten begrotingsjaar 1990-91 voor het eerst sinds acht jaar afgenomen. Dit is het gevolg van de afnemende economische groei in de wereld en de hoge rentestanden, zo meldt de Financial Times vandaag.

Tegen de trend in stegen de investeringen in het Verenigd Koninkrijk met dertig procent in verband met de economische eenwording van de EG in 1992. Volgens een rapport van het Japanse ministerie van financien verminderden de directe buitenlandse investeringen met 1 procent van 67,5 miljard dollar tot 56,9 miljard dollar. Deze bedragen zijn De daling werd vooral veroorzaakt door een vermindering van de investeringen in Noord-Amerika met 19,8 procent tot 27,2 miljard dollar.

Deze vermindering is goed voor de helft van de totale investeringsafneming in het buitenland. De slechte gang van zaken in de Amerikaanse economie is de voornaamste oorzaak hiervan.