IRA: drie gedode Noordieren waren 'in actieve dienst'

BELFAST, 4 JUNI. Het Ierse Republikeinse Leger heeft bevestigd dat de drie mannen die gisterochtend werden gedood in het Noordierse dorp Coagh, 45 kilometer ten westen van Belfast, “in actieve dienst” waren. Volgens de Noordierse politie was het drietal in een gestolen auto onderweg om een aanslag te plegen op protestantse arbeiders die bij een bushalte in Coagh stonden te wachten om naar hun werk te gaan. Hoewel nog onduidelijk is wie het vuur opende, staat het vast dat Britse veiligheidstroepen de gestolen auto doorzeefden met kogels, waarna het voertuig in brand vloog.

De voorzitter van S Fein, de politieke vleugel van de IRA, Gerry Adams, noemde de dood van de IRA-leden een regelrechte wraakactie voor de dood van drie leden van het Ulster Defense Regiment afgelopen vrijdag, toen een vrachtwagen met explosieven op een militaire basis onplofte. Een plaatselijke vertegenwoordiger van de Sinn Fein zei dat de actie kennelijk onderdeel was van de strategie om leden van IRA te doden en niet gevangen te nemen. Een vertegenwoordiger van de meer gematigde SDLP sprak de hoop uit dat komt vast te staan dat de politie alles gedaan heeft om hetietal vreedzaam te arresteren. Aan protestantse zijde werd de actie van de Britse militairen verwelkomd. Ds. Ian Paisley riep op tot meer van dergelijke acties aangezien “het laat zien dat de regering in staat is de IRA te verslaan”. Een ander parlementslid van de Democratische Unionisten, William McCrea, zei: “Niemand verlustigt zich in de dood, maar ik geef de voorkeur aan dode terroristen boven dode onschuldigen in deze gemeenschap.”P)De recente golf aanslagen die door de IRA is uitgevoerd wordt beschouwd als een welbewuste poging om de door de Britten opgezette besprekingen over de politieke toekomst van Noord-Ierland de nek om te draaien. (Reuter, UPI)