Ideeenbus geeft minstens 143 mln gulden besparingen

Het Ideeencentrum in Den Haag, een organisatie waarbij 460 bedrijven en (overheids-)instellingen zijn aangesloten, heeft berekend dat de ideeenbus vorig jaar tot besparingen heeft geleid van in totaal ten minste 143 miljoen gulden. De werknemers van ruim 1 ondervraagde bedrijven, leverden vorig jaar samen 57.219 ideeen in.

Daarvan werden er 42.712 definitief beoordeeld en 15.631 beloond. Van 11.767 ideeen was de besparing berekenbaar; het Centrum becijferde dit op totaal 143,5 miljoen gulden. Het Centrum tekent bij de cijfers aan, dat een aantal bedrijven de besparingen om bedrijfspolitieke redenen niet kan publiceren. Een gulden genvesteerd in het ideeensysteem, levert gemiddeld vier gulden aan besparingen op. In de industriele sector levert een genvesteerde gulden vaak ti tot vijftien gulden op. Het Ideeencentrum ziet de ideeenbus als een belangrijk middel om de betrokkenheid en de creativiteit van de medewerkers te stimuleren en daarmee de kwaliteit van de organisatie te verhogen. Het Ideeencentrum heeft ook dit jaar onderscheidingen toegekend aan bedrijven die goed omgaan met de Ideeenbus. Bij de grote industriele bedrijven gingen die naar Gasunie, Groningen; Campina Melkunie, Woerden; Suiker Unie, Breda.

Bij de klei industriele bedrijven (minder dan 1000 werknemers) naar: Ahrend Oda, Sint Oedenrode; NKF Kabel, Delft; Parenco, Renkum. Bij de dienstverlenende en administratieve bedrijven viel de eer te beurt aan: Verenigde Spaarbank, Utrecht; Bank voor Nederlandsche Gemeenten, Den Haag; Drechtwerk, Dordrecht.