Honderd miljoen teveel betaald aan studiebeurzen

ROTTERDAM, 4 JUNI. De Informatiseringsbank heeft vorig jaar bijna honderd miljoen gulden te veel uitgegeven.

Dat blijkt uit de accountantsverklaring bij het jaarverslag de bank aan minister Ritzen (onderwijs) heeft uitgebracht. Door fouten, onjuiste interpretatie van de wetgeving en gebrekkige interne controle werd ruim 73 miljoen gulden teveel uitgekeerd: 56 miljoen aan studiefinanciering, ruim negen miljoen aan wachtgelden en acht miljoen aan andere uitkeringen. De bank miste elf miljoen gulden aan inkomsten doordat zij naliet rente te berekenen overrderingen. In 1990 is aan studiefinanciering ruim 360 miljoen gulden meer uitgegeven dan was begroot: in totaal werd 4,1 miljard gulden uitgekeerd. Van de overschrijding komt 75 miljoen gulden voor rekening van de stijging van het aantal studenten. Ruim de helft, 185 miljoen gulden, is veroorzaakt door de latere invoering van de OV-jaarkaart voor studenten, zo blijkt uit het jaarverslag.