Gay Dating

Gay Dating Show, woensdag 5 juni 21.00 uur in De Rode Hoed; Amsterdamse Kabel 7 juni vanaf 21.00 uur.

Kandidaat nummer een prefereert jonge, blonde dames, nummer twee wil een vrouw die geen muurbloempje is en er niet voor terugschrikt om gezamenjk 's nachts een autokerkhof onveilig te maken, terwijl kandidaat nummer drie als absolute voorwaarde stelt dat de vrouw van haar dromen geen spleetjes tussen de tanden mag hebben. Boven de kerkertjes waar de kandidaten achter een neergelaten traliewerkje met ingehouden opwinding hun lot afwachten zit Reina (“Ik heb een dochtertje en twee kippen”), die onder deskundige leiding van presentator Hellun Zelluf uiteindelijk een keuze moet maken uit het drietal voor het aangaan van een mogelijke verhding. Het afgelopen seizoen konden de ontvangers van de lokale Amsterdamse kabelzender genieten van de Europese primeur op het gebied van televisie-spelletjes: de Gay Dating Show. Afgaande op de antwoorden en de stemmen (kandidaten en vragensteller zien elkaar niet) werd maandelijks getracht nieuwe stelletjes mannen en vrouwen te vormen volgens de al eerder in heteroseksueel verband beproefde methode van het stellen van vragen. Opmerkelijk verschil met bijvoorbeeld “Op goed geluk”, de showwaarin Carry Tefsen de deelnemers vaak ten koste van enige pijnlijke momenten een relatie weet aan te praten, is de libertijnse vrijmoedigheid die gedurende het vragenuurtje de toon zet bij de Gay Dating Show. Stimulans hierbij vormt zeker de weinig terughoudende presentatie door Zelluf, de op een antenne-achtige haarspriet na vrijwel kaalgeschoren show-master. Ook de assistentie van 'speelbeestje' Freek, wiens welgevormde jongenslichaam sechts gehuld is in een koket SM-garnituurtje, draagt zeker bij aan het openhartige karakter van de televisieshow. Dat uit zich ondermeer in de aard van de vragen. Verschillende situaties uit het dagelijks leven passeren de revue, waarbij het accent ligt op de creativiteit die de kandidaten weten te ontplooien als ze plotseling overvallen worden door onbedwingbare lusten. En zo komt de kijker te weten dat candidate twee in zo'n geval bij voorkeur vertrekt naar McDonalds, waar immers halve lekkere frietjes ook veel jonge meisjes zijn te krijgen, terwijl kandidate een er de voorkeur aan geeft om - pikante lingerie onder de kleding - het hoofdstedelijke COC op te zoeken. Zo loopt de spanning op tot het moment van de uiteindelijke keuze. “Schat, je weet niet wat je mist”, meent de presentator temerig nadat kandidate drie uit haar krappe erker wordt bevrijd. Dat blijkt prompt uit de korte maar professioneel ogende demonstratie die de verliezr geeft van haar kwaliteiten als striptease-danseres. Na de steevast wat ongemakkelijke confrontatie van het beoogde liefdespaar wordt de show uiteindelijk afgesloten. De Gay Dating Show is een bescheiden afspiegeling (kosten per aflevering ongeveer 8000 gulden) van een Newyorkse televisieshow die grote populariteit geniet bij de plaatselijke homo-populatie. Geheel naar traditie is het opvoedkundig element in de Nederlandse variant echter niet vergeten. Zo neemt de organisatie - afkmstig uit de alternatieve homo-scene - afstand van het officiele Nederlandse Aidsbeleid door openlijk reclame voor het condoomgebruik door homoseksuelen te maken. Daarnaast geven deskundigen zeer gedetailleerde voorlichting over veilige seksuele technieken. Werden de deelnemers van de show tot nu toe geronseld uit het netwerk van vrienden en kennissen van de organisatie, voor het publiek dat de laatste aflevering van het seizoen woensdagavond wil bijwonen in het Amsterdamse theater De de Hoed zijn “bekende Nederlanders” gestrikt. Wellicht dat zij meer geluk hebben dan de vijf mannelijke en vijf vrouwelijke paren die tot nu toe werden gvormd. Van de mannen wisten twee koppels het vooralsnog tot een relatie van enige duur te brengen, terwijl aan vrouwelijke zijde slechts een verhouding werd gescoord.

    • Steven Adolf