Explosie eist honderden slachtoffers in Ethiopie

ADDIS ABEBA, 4 JUNI. Een grote explosie in een wapendepot heeft vanmorgen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba vermoedelijk honderden slachtoffers geeist. Het depot ontfte nadat er om vier uur gevechten waren uitgebroken, waarschijnlijk met voormalige regeringssoldaten. Er bestaan sterke aanwijzingen dat sabotage de oorzaak is van de ramp.

De munitie-opslagplaats ligt vier kilometer van het stadscentrum in een dichtbevolkte woonwijk. Onder grote rookwolken lagen vanochtend honderden slachtoffers op de straten. Duizenden bewoners, onder wie vele gewonden, vluchtten met hun geredde bezingen alle richtingen uit.

Vuurballen die honderd meter hoog reikten verlichtten de hoofdstad. Bij zonsopgang gingen de ontploffingen nog door. Tot op zes kilometer afstand braken ruiten. In het Hiltonhotel, standplaats van de buitenlandse correspondenten, sneuvelden tientallen ramen en brak kortstondig paniek uit. In het ziekenhuis Black Lion lagen rond 11 uur vanochtend tientallen gewonden te wachten op behandeling. Van een oude man was de lip vijf centimeter opengeritst en zijn gezicht was bedekt met bloed. In het ziekenhuis Bai waren ruim honderd gewonden binnengebracht. Een Russische dokter vertelde dat er een groot gebrek heerst aan medicijnen. Hij zei dat het nog te vroeg is om het juiste aantal slachtoffers te noemen. Het EPDRF heeft inmiddels Frankrijk gevraagd medicijnen over te vliegen uit het naburige Djibouti. Op een kilometer afstand van de ontplofte opslagplaats lagen enkele lijken.

Projectielen vlogen nog steeds alle kanten uit. Ten minste een oliedepot in de buurt vatte ook vlam. Kleine groep plunderaars werden verspreid door EPDRF-soldaten die over de hoofden van de menigtes schoten. De Keniase geluidsman John Mathai van de tv-ploeg Visnews overleed om acht uur aan zijn verwondingen. Pag. 4: Geweervuur in Ethiopie na ontploffing In de buurt van de munitie opslagplaats bevinden zich olievoorraden. Volgens ooggetuigen ontstond er onder de vluchtende bewoners een stemming tegen de soldaten van hetEthiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF). Zij verweten deze beweging, die vorige week de macht overnam in Addis Abeba, de cyclus van geweld die is uitgebroken. In enkele delen van de stad was vanochtend geweervuur te horen. Cameraman Mohammed Amin, die in 1984 wereldfaam verwierf vanwege zijn rapportages over de hongersnood in Ethiopie, raakte door de explosies zwaargewond. Er werden pogingen ondernomen om hem te evacueren naar Nairobi. In Addis Abeba ontbreekt het aan faciliteiten om hem te opereren en daarom zou zijn arm moeten worden geamputeerd. De journalisten filmden in de buurt van het brandende depot toen er opnieuw een ontploffing plaatshad.

    • Koert Lindijer