De Benedetti: Olivetti blijft een Europese computerfabrikant

ROME, 4 JUNI. In weerwil van de voortdurende problemen in de computerindustrie zal Olivetti onafhankelijk blijven, aldus de president van de Italiaanse computerproducent, Carlo De Benedetti. Hij suggereerde dat Olivetti overblijft als de enige grote computerfabrikant in Europese handen en zei dat Europa de Japanse concurrentie niet op het gebied van de chips, maar op dat van de toepassingen van de technologie moet bestrijden.

De Benedetti wees erop dat de Europese computerindustrie er somber voorstaat. "Philips staat met zijn computers op het punt te verdwijnen.

Hetzelfde geldt voor Nokia, dat aan IClFujitsu is verkocht. Bull en Siemens-Nixdorf melden dramatische verliezen", zei hij gisteren in Monte Carlo. Olivetti presenteerde hier zijn nieuwe open systemen die met de systemen van verschillen fabrikanten kunnen werken. Olivetti dat nog steeds winst maakt, blijft zelfstandig aldus De Benedetti. "ln het verleden heb ik niet aan Saint Gobain en aan AT&T verkocht. En ik ben niet van plan het nu te doen", zei hij. Het antwoord van Europa op de groeiende macht van de Japanse computerindustrie ligt volgens hem niet op het gebied van de halfgeleiders, maar op dat van de toepassingen van de technologie. "Er wordt gesproken over een fusie tussen SGS-Thompson, Siemens en Philips op dit gebied, mogelijk uit te breiden naar IBM, maar ik geloof niet dat hier de toekomst van Europa ligt", zei De Benedetti.

"Dat is een achterhoedegevecht. Chips zijn nu een grondstof zoals zovele andere en het heeft geen zin daar geld aan te besteden." Hij wees erop dat tachtig procent van de produktie van chips in handen is van Japanse bedrijven. Europese bedrijven moeten zich verdedigen op het gebied van de toepassingen van technologie voordat het ook daar te laat is, zei Vittorio Cassoni, de managing director van Olivetti. "De Japanners hebben dat heel goed begrepen en daarom hebben ze bedrijven die systemen ontwikkelen gekocht, zoals ICL en Nokia," zei hij. Onlangs is het Finse Nokia Data overgenomen door ICL, dat voor tachtig procent in handen is van Fujitsu. De Benedetti zei dat een van de grootste problemen nu de onvoorspelbaarheid van de computermarkt is. Hij vertelde dat in vergelijking met vorig jaar de orders in april met tien procent zijn gedaald en in mei met 25 procent zijn gestegen.