Damrak omlaag ondanks nieuw record Wall Street

ROTTERDAM, 4 JUNI. De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Amsterdam waren vanmgen gemiddeld lager, ondanks een nieuw koersrecord op Wall Street gisteren en de voortdurende sterkte van de dollar.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex (slot gisteren: 95,7 punten), waarin de 33 meest actieve fondsen zijn opgenomen, opende onveranderd. De graadmeter stond om 13.00 uur op een verlies van 0,4 punt. De aandelenomzetten waren wederom laag. “De markt is gestegen naar het hoogste niveau sedert twee jaar en bevindt zich nu op een keerpunt.

Zonder forse stimulans zullen de koersen een neeaartse koers inzetten'', meent een handelaar van Deutsche Bank-dochter Albert de Bary. Hij doelde daarmee op een spoedige renteverlaging in landen als Nederland, Duitsland en Groot-Brittannie. De Nederlandse aandelenkoersen reageren lauw op de hogere dollar en nieuwe records op Wall Street doordat de Europese economien zich in een andere fase van de economische cyclus bevinden dan de economie van de VS. Steeds meer macro-economische cijfers duiden op een herstel van de merikaanse economie. De Europese economieen bevinden zich daarentegen nog steeds in een neerwaartse trend. Bij de dollarfondsen viel nog wel enige winst te bespeuren. De koers van Koninklijke Olie, Hunter Douglas, KLM en Fokker steeg net als gisteren. Maar Unilever, dat gisteren sloot op 167,20 gulden, vlak onder de hoogste koers dit jaar, moest zestig cent prijsgeven. De cyclische waarden, die vorige week flinke winst boekten, waren vanmorgen lager.

Hoogovens, Akzo en DSstonden vanmiddag op een verlies van respectievelijk twintig, zeventig en dertig cent. Volgens analisten kan Akzo van deze drie fondsen het meest profiteren van het herstel van de Amerikaanse economie en de hogere dollar. Truckfabrikant DAF (slot gisteren: 26,40) moest 1,30 gulden prijsgeven. Volgens de vakbonden wil het verliesgevende concern de kosten drukken via een loonoffer van 0,5 procent van de werknemers. DAF boekte vorig jaar een netto verlies van 227,6 miljoen, tegen een winst van 171,1 miln in 1989. De truckfabrikant schreef het verlies toe aan keldering van de verkopen in Groot-Brittannie. VNU, dat gisteren sloot op 78 gulden, moest verder terrein prijsgeven en was twintig cent lager. De koers van de uitgever kelderde gisteren negen procent nadat het bedrijf vrijdag nabeurs kwam met de prognose dat de winst dit jaar twintig procent lager zal uitkomen dan in 1989 (146 miljoen). De omzet in VNU was gisteren ruim 271.000 stuks, tegen 60.000 op een gemiddelde beursdaWolters Kluwer en Elsevier noteerden respectievelijk een dubbeltje en vijftig cent lager. Rodamco boekte winst. Het vastgoedfonds van de Robeco Groep heeft in het eerste kwartaaal betere beleggingsresultaten geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De koers van Rodamco, die gisteren drie dubbeltjes hoger sloot op 56,10 gulden, stond omstreeks het middaguur op een winst van zestig cent. De huidige koers van Rodamco is bijna een kwart minder dan de iinsieke waarde, die de directie heeft berekend op 1 maart. De koers van Nedlloyd daalt sedert het afstemmen van de jaarrekening vorige week, bij forse omzetten. De scheepvaart- en transportconcern, dat gisteren 1,90 gulden lager sloot op 52,40 gulden, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 1,20 gulden. Veel effectenanalisten menen dat grootaandeelhouder Torstein Hagen ondanks het afkeuren van de jaarrekening nog steeds niet sterk genoeg is om een herstructurering vaedlloyd te forceren. Credit Lyonnais Bank Nederland noteerde onveranderd. CLBN ontkende gisteren in een brief aan het beursbestuur onjuiste informatie te hebben verstrekt over de omvang van haar kredietrelatie met de filmmaatschappij MGM-Pathe. NEW YORK Wall Street doorstond gisteren een golf van winstnemingen en sloot voor de tweede achtereenvolgende dag op recordhoogte. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,83 punten hoger op 3.035. De omzet was met 175 miljoen stuks lager het gemiddelde vorige week. De vraag naar conjunctuurgevoelige cyclische aandelen hield aan, maar andere sectoren moesten terrein prijsgeven. LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde moest vanmorgen terug ondanks het koersrecord op Wall Street, bij geringe aandelenomzetten. Bij beleggers viel weinig enthousiasme te bespeuren.

Reuters was lager na het bericht dat twaalf grote banken en Quotron Systems, onderdeel van Citicorp, binnen 18 maanden komen met een nieuw handelssysteem voor de valutahandel. FRANKFURT Koopjesjagers zorgden ervoor dat de Duitse aandelenkoersen zich vanmorgen licht herstelden na een lagere opening. Handelaren zeiden de lichte terugval van de Dax-index te zien als een correctie op de 7,2 punten stijging in de tweede helft van mei. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.694,11, noteerde rondom het middaguur 4,99 punt lager. TOKIO De aandelenmarkt van Tokio sloot vanmorgen lager als gevolg van futures-gerelateerde verkopen. De aandelenomzetten waren laag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 355,75 punten lager op 25.556,86.