DAF vraagt loonoffer van het personeel

EINDHOVEN, 4 JUNI. De 6.000 werknemers van DAF in Eindhoven moeten volgens de directie loon inleveren om het bedrijf uit de rode cijfers te halen. De vrachtwagenfabrikant wil daarom de pas overeengekomen metaal-CAO niet in zijn geheel uitvoeren.

Volgens bestuurder W. Kruize van de Industrie- en Voedingsbond CNV valt er met de bonden “nauwelijks te discussieren” over het gevraagde offer. De directie zou vanmiddag overleggen met de bonden. Een woordvoerder van DAF beperkte zich tot de mededeling dat wordt gepraat over “de implementatie van de CAO”. Het zou gaan om een loonoffer van 0,5 procent. Volgens de CAO gaan lonen per 1 juli met 3,25 procent omhoog. Op 1 september volgt een eenmalige uitkering van 0,5 procent.

DAF leed vorig jaar een netto verlies van 227,6 miljoen gulden. Hiervan betreft 78 miljoen gulden een buitengewone last ter dekking van reorganisatiekosten. Vooral de recessie in Groot-Brittannie, waar DAF sinds de overneming van Leyland een groot marktaandeel heeft, trof het bedrijf zwaar. Topman A. van der Padt zei onlangs bij de presentatie van het jaarverslag dat ooin de eerste helft van 1991 verlies zal worden geleden. Daarna zullen effecten van genomen maatregelen en verwachte economische opleving zichtbaar worden. DAF beroept zich op een protocol bij de metaal-CAO dat bedrijven met financiele problemen de mogelijkheid biedt op onderdelen van de overeenkomst af te wijken. Volgens CNV-bestuurder Kruize doet DAF ten onrechte een beroep op het protocol.

“We zijn faliekant tegen hun interpretatie. Het protocol heeft betrekking op reddingspogingen voor een bedrijf. In d situatie zit DAF niet.” Volgens woordvoerder C. Pingen van de Industriebond FNV moet DAF eerst maar eens aantonen dat een offer nodig is. In 1983 bracht het DAF-personeel al eens een loonoffer van 10 procent. Dat was toen in ruil voor invoering van de 36-urige werkweek.