Algerijnse politie verjaagt moslims

ALGIERS, 4 JUNI. De Algerijnse oproerpolitie heeft vanmorgen met traangas en de wapenstok enkele duizenden islamitisch-funJH)mentalistische betogers op twee pleinen in Algiers verjaagd, zo hebben ooggetuigen gemeld. De fundamentalisten, die al een week elke dag demonstraties houden op het Martelaarsplein en het Een Mei-Plein, hadden barricades opgeworpen, maar konden de agenten niet tegenhouden.

Bij zonsopgang had de politie de pleinen schoongeveegd, terwijl het moslim-fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) de inwoners van Algis via de luidsprekers van de moskeeen opriep om zich niet te laten intimideren door de politie en een algemene staking waartoe het front had opgeroepen te steunen. Ouders werden aangespoord hun kinderen niet naar school te sturen en winkeliers hun luiken gesloten te houden. Het FIS vroeg om een veroordeling van wat het noemde “de wreedheden van de politie”. De regering had eerder in een verklaring, die werd voorgelezen op de elevisie, laten weten dat illegale protestacties niet meer zouden worden geduld en dat organisatoren van betogingen zouden worden gearresteerd. Volgens het FIS had de regering toegezegd dat op de twee bewuste pleinen in Algiers wel betogingen mochten worden gehouden President Chadli Benjedid waarschuwde gisteren de fundamentalisten dat de regering niet zou toestaan dat 's lands eerste algemene verkiezingen met meer partijen, op 27 juni, zullen worden verstoord. Het FIS riep in mei op tot een algemene staking uit pest tegen de kieswet die het regerende Nationale Bevrijdingsfront zou bevoordelen. De posterijen, het vliegveld en andere dienstverlenende bedrijven zijn door acties getroffen. Het ministerie zei dat de staking was mislukt en betitelde de demonstraties als burgerlijke ongehoorzaamheid. De fundamentalisten eisen ook dat de presidentiele verkiezingen op dezelfde dag worden gehouden de parlementsverkiezingen, maar Chadli heeft deze eis van de hand gewezen. (AP, Reuter)