'WEU moet schepen in Golf stationeren'

DEN HAAG, 3 JUNI. De Westeuropese Unie moet permanent schepen in het Golfgebied stationeren. Dit heeft het CDA-Tweede Kamerlid De Hoop Scheffer voorgesteld. De negen landen van de WEU moeten daarmee een permanente bijdrage leveren aan bevordering van de stabiliteit in de regio. Het ministerie van buitenlandse zaken voelt wel iets voor het plan. Minister Van den Broek zei dit weekeinde voor AVRO-radio zich “in deze lijn van denken te kunnen vinden”.

De Hoop Scheffer heeft zijn idee voorgelegd aan de assemblee van de WEU, het orgaan waarin parlementsleden uit alle negen landen vertegenwoordigd zijn. Hij wil dat de assemblee, die deze week in Parijs vergadert, de suggestie overneemt en aan de WEU-ministerraad voorlegt, waarin de ministers van buitenlandse zaken en defensie zijn vertegenwoordigd van de negen landen (Benelux, Duitsland, Frankrijk, Italie, Engeland, Spanje, Portugal).

Het CDA-Kamerlid heeft zich de afgelopen maanden als rapporteur voor de WEU-assemblee intensief beziggehouden met een studie naar de gevolgen van de Golfoorlog. In het bijzonder is de vraag gesteld welke lessen men in Europa uit die oorlog moet trekken. Zijn eindrapport wordt deze week besproken. De Hoop Scheffer vindt dat de WEU zijn gezicht op “meer permanente basis” in de Golf moet laten zien. De lidstaten zouden daarbij afwisselend een aantal schepen in het gebied moeten stationeren.

Een belangrijk argument van De Hoop Scheffer is een noodzakelijke ontlasting van de Verenigde Staten, die ook hebben aangekondigd voorlopig met schepen in het Golfgebied te willen blijven. Vaak is het zelfs zo, aldus De Hoop Scheffer dat Europese aanwezigheid door de Arabische naties eerder wordt geaccepteerd dan Amerikaanse.