VNU keldert op beurs na lagere winstprognose

ROTTERDAM, 3 JUNI. De koers van VNU kelderde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs na een teleurstellende winstprognose. Een hogere dollar en het koersenrecord vrijdag op Wall Street zorgden voor gemiddeld hogere koersen. Unilever was wederom een van grootste stijgers.

AMSTERDAM “Een enorme teleurstelling”, was de reactie van een handelaar. De koers van VNU kelderde vanmorgen bij gemiddelde omzetten als reactie op het bericht dat de uitgever verwacht dat de netto winst (vorig jaar: 146 miljoen) dit jaar circa twintig procent zal dalen.

VNU, dat vrijdag sloot op 86,20 gulden, stond om 12.30 uur op een verlies van 8,20 gulden, ofwel 9,5 procent. Elsevier (slot vrijdag: 86,90) en Wolters Kluwer (slot: 55,20) stonden vanmiddag op een winst van respectievelijk veertig en dertig cent.

VNU zei dat de winst, die in het eerste halfjaar zelfs 35 procent zal dalen, vooral wordt gedrukt door tegenvallende advertentie-inkomsten en dalende marges bij de drukkerijen. Analisten zijn vooral verrast doordat de forse investeringen vorig jaar in nieuwe machines en bredere persen bij de drukkerijen kennelijk geen vruchten afwerpen.

Zij achten Elsevier en Wolters Kluwer, die veel minder afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, zeker op de korte termijn een aantrekkelijker investering.

De gemiddelde stijging van de koersen in Amsterdam werd geleid door de internationals die profiteerden van de recente sterke van de dollar.

Koninklijke doorbrak de grens van 160 gulden. Unilever viel het meest op. Het Nederlands-Britse conglomeraat, dat vrijdag sloot op 164,50 gulden, was omstreeks het middaguur 2,70 gulden hoger. “Unilever is een attractief defensief aandeel. De vooruitzichten in Europa zijn zeer goed”, aldus een handelaar.

De cyclische aandelen zetten hun opmars van vorige week voort. Akzo en DSM noteerden vanmiddag beiden een gulden hoger. De koers van Hoogovens steeg negentig cent.

De aandelenomzetten waren relatief laag. Volgens handelaren was de handel grotendeels grotendeels gerelateerd aan de optiebeurs.

“Particuliers beleggers wantrouwen de koerswinsten en stellen zich op aan de zijlijn. Ze zien geen factoren die de hogere koersen rechtvaardigen”, meende een handelaar. De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 96,0, stond om 13.00 op een winst van 0,5 punt.

LONDEN Aandelenkoersen op de beurs in Londen openden vandaag sterk, geleid door levendige handel in futures. Het FT-100-koersgemiddelde, dat sloot op 2.499,5 stond om 12.30 uur op een winst van 22 punten.

FRANKFURT Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen verdeeld, bij enige buitenlandse vraag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.704,11 punten, noteerde om 12.30 uur 4,63 lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio werden vanmorgen ten het eind van de handel hoger gestuwd als gevolg vraag bij beleggers, die wilden profiteren van kleine koersverschillen met andere markten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteinde(JHlijk 122,99 punten hoger op 25.912,61.