Time: zelfmoord weduwe Mao Zedong

ROTTERDAM, 3 JUNI. De weduwe van de vroegere Chinese leider Mao Zedong, Jiang Qing, heeft zelfmoord gepleegd, zo meldt he Amerikaanse weekblad Time deze week. De 77-jarige Jiang zou zich, volgens niet nader genoemde bronnen in Peking, vorige maand hebben verhangen in een villa in de buitenwijken van de Chinese hoofdstad waar zij gevangen werd gehouden.

Jiang, de leider van de zogenoemde Bende van Vier, werd in 1981 ter dood veroordeeld wegens haar aandeel in bloedige Culturele Revolutie.

De voltrekking van het vonnis werd twee jaar later opgeschort om haar in de gelegenheid te stellen berouw te tonen, maar dat heeft ze nooit gedaan. In 1983 werd de straf omgezet in levenslang.

De Bende van Vier bestond uit de radicale leiders van de Culturele Revolutie van 1966-1976. Zij werden een maand na de dood van Mao Zedong, in september 1976, gearresteerd. Tijdens haar proces verklaarde Jiang tegen de rechters: “Ik was de hond van voorzitter Mao. Als hij zei dat ik iemand moest bijten, dan beet ik.”

Jiang, die aan keelkanker zo hebben geleden, heeft wellicht zelfmoord gepleegd om zichzelf van verder lijden te verlossen, aldus Time. Het blad schrijft dat het tijdstip van haar dood de huidige Chinese machthebbers niet goed uitkomt nu in China de bloedige onderdrukking van de democratiseringsbeweging in juni 1989 wordt herdacht. Hoewel Jiang niets met die gebeurtenissen te maken had, zou het bericht over haar dood een golf van nieuwe onrust teweeg kunnen brengen, aldus Time.

(VO) Onze correspondent in Peking voegt hier het volgende aan toe. De voorlichter van het Bureau Woordvoering van het Ministerie van Openbare Veiligheid zei vanmorgen desgevraagd dat hij geen mededelingen over de mogelijke dood van Jiang Qing kon doen. De woordvoerder verwees naar het Bureau Algemene Zaken van hetzelfde Ministerie. Dit bureau vroeg of het eerstgenoemde bureau al commentaar op de kwestie had gegeven. Na een ontkennend antwoord zei de woordvoerder van Algemene Zaken in dat geval evenmin iets te kunnen zeggen.

Het is niet de eerste keer dat de dood van Jiang Qing, die al jaren ziek is, door Westerse media is gemeld, maar tot nu toe bleek het niet waar te zijn. Eerder dit jaar werd bericht dat Qiang heftige ruzie met haar dochter Li Na had gemaakt nadat Li's campagne om haar moeder vrij te krijgen was mislukt. Chiang eiste op de haar bekende felle wijze dat Li haar campagne zou uitbreiden naar de top van de partij, maar de dochter weigerde.