Suriname: NDP sluit nieuwe verkiezingen dit jaar niet uit

PARAMARIBO, 3 JUNI. De Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP) sluit nieuwe verkiezingen reeds dit jaar niet uit. Dat bleek zaterdag op een evaluatiebijeenkomst van deze partij over de verkiezingen die een week geleden zijn gehouden. De NDP behaalde 12 van de 51 parlementszetels. Partijvoorzitter Orlando van Amson verklaarde in het partijhoofdkwartier: “Wij zijn nu reeds bezig te mobiliseren. Misschien worden de verkiezingen dit jaar nog gehouden.”

Even tevoren had de eigenlijke leider van de NDP, de huidige vice-president Jules Wijdenbosch gezegd: “Als het politieke evenwicht verstoord raakt zullen er nieuwe verkiezingen worden gehouden om een einde te maken aan de onstabiele situatie.” Wijdenbosch had gewaarschuwd niet “te polariseren omdat dit Suriname alleen maar ongeluk zal brengen”. De NDP is niet destructief bezig, zei hij, wanneer gesteld wordt dat door het houden van verkiezingen het politiek evenwicht hersteld moet worden. Wijdenbosch gaf niet aan op welke wijze de verkiezingen bewerkstelligd zullen worden. Hij verklaarde dat de NDP mee wil werken om het land op te bouwen maar er is een proces van polarisatie ingezet. Men dreigt continue met interventie terwijl het land rust en harmonie nodig heeft, aldus Wijdenbosch.

Overigens betoogde Wijdenbosch dat “iedereen die ontwikkeling in het land wil brengen zal de NDP 100 procent achter zich vinden”. Als vice-president in de overgangsregering verklaarde hij dat deze regering zich niet zal storen aan de brief die de frontleiders aan de president hebben geschreven en waarin ze eisen dat de demissionaire regering geen beslissingen meer mag nemen die de komende regering zal binden. Hij zei wel dat de regering haar verantwoordelijkheid kent en er niet buiten zal gaan maar “de regering zal alles doen dat ze noodzakelijk acht in het belang van de republiek Suriname tot het moment waarop de macht is overgedragen”.