SPD winnaar in Hamburg, CDU verliest zwaar

BONN, 3 JUNI. De SPD regeert de komende vier jaar met een absolute meerderheid in de Duitse stad-staat Hamburg. In de verkiezingen voor het Hamburgse parlement sprong zij gisteren onder haar lijsttrekker Henning Voscherau van 45 procent (1988) naar 48 procent.

De overwinning is goed voor de kleinst mogelike meerderheid in de Burgerschaft, namelijk 61 van de 121 zetels. De opkomst in de economisch weer florerende Hanzestad was de laagste sinds het einde van de oorlog, namelijk 66,1 procent van de 1,25 miljoen kiesgerechtigden (1988: 79,5). Uit kiezersonderzoek is gisteren gebleken dat dit keer vooral de SPD baat had bij deze slechte opkomst.

Voor de derde keer sinds haar overwinning in de Bondsdagverkiezingen van 2 december 1990 vrloor de CDU zwaar. De partij van kanselier Kohl, die eerder in de deelstaten Hessen (januari) en Rijnland-Palts (april) al de regeringsmacht verspeelde, tuimelde gisteren in Hamburg van 40,5 naar 35,1 procent (44 zetels). De FDP verloor 1,1 procent en kwam met 5,4 (zeven zetels) nog juist uit boven de kiesdrempel van 5 procent.

Omdat de SPD nu alleen een meerderheid heeft, sloegen de liberalen gisteravond direct het aanbod af om de bestaande SPD-FDP-coalitie voort te zetten. De Groenen, die sinds 2december niet meer in de Bondsdag zitten, wonnen in Hamburg licht, zij klommen van 7 naar 7,2 procent (9 zetels).

De regerende burgemeester Voscherau boekte gisteren een onverwacht groot succes en schoof daarmee in het eerste gelid van winnende jonge SPD-deelstaatpremiers als Lafontaine (Saarland), Schroder (Nedersaksen), Eichel (Hessen), Scharping (Rijnland-Palts) en de vorige week als SPD-voorzitter gekozen Engholm (Sleeswijk-Holstein).

Vorscherau mag zich ook persoonlij bevestigd voelen. Hij volgde drie jaar geleden zijn partijgenoot Klaus von Dohnanyi op, die na een serie veldslagen tussen de Hamburgse politie en grote groepen krakers (chaoten) in de havenwijk aftrad. Dit 'Hafenstrasse'-probleem bestaat nog steeds, maar heeft gisteren kennelijk geen grote rol gespeeld voor de kiezers.

Volgens de verkiezingsoverwinnaar van gisteren, die zijn coalitiepartner FDP in een populistische campagne een “makelaarspartij” had genoemd, heeft de SPD geprofiteerd van het herwonnen economisch vertrouwen in Hamburg. Ook de in het algemeen neerwaartse trend van de coalitiepartijen in Bonn, hun “belastingleugens” en hun problemen bij de economische opbouw van de vroegere DDR hadden volgens hem aan het SPD-succes bijgedragen en vooral van de CDU “een verdiende verliezer” gemaakt. Volgens Vorscherau is gisteravond “weer een stap gezet op de weg naar aflossing van de coalitie-Kohl in Bonn”.

Het partijbestuur van het CDU, dat na de recente serie nederlagen juist eind vorige week twee dagen bijeenkwam voor bezinning op de politieke koers en een aantal omstreden programmatische kwesties (abortuswetgeving, asielbeleid, belastingpolitiek, economisch herstel in Oost-Duitsland) reageerde gisteravond onderkoeld. Volgens haar secretaris-generaal, Volker Ruhe, is er geen reden om de CDU-koers te wijzigen en heeft het SPD-succes in Hamburg een “incidentele oorzaak”, namelijk de persoonlijke populariteit van Henning Vorscherau.

    • J.M. Bik