Sara Lee-DE verkoopt aan Roche farmaceutisch bedrijf Nicholas

ROTTERDAM, 3 JUNI. Sara Lee-DE in Utrecht verkoopt de farmaceutische onderneming Nicholas aan het Zwitserse farmaceutische concern Roche. Roche betaalt 821 miljoen dollar, ongeveer 1,6 miljard gulden.

Sara Lee-DE (Douwe Egberts) voert sinds 1988 het management over de handels- en produktiebedrijven van Nicholas, dat in feite een zusterbedrijf is. De koopsom zal gedeeltelijk ten goede komen aan Sara Lee-DE en gedeeltelijk aan het moederbedrijf, de Amerikaanse Sara Lee Corporation. Een woordvoerder kon geen precisering geven.

Voor de transactie is toestemming gevraagd aan kartelautoriteiten in onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie. Roche is een van de grootste farmaceutische concerns ter wereld. De onderneming maakte vorig jaar 1,27 miljard gulden winst op 12,9 miljard gulden omzet.

Sara Lee-DE verwacht niet dat autoriteiten de verkoop aan Roche zullen belemmeren.

Sara Lee Corporation verwierf Nicholas in 1984, als onderdeel van Nicholas Kiwi, producent van persoonlijke en huishoudeljke verzorgingsprodukten. Van dit pakket wordt nu alleen de farmaceutica verkocht.

Nicholas, producent van onder meer de pijnstiller Aspro en de Rennie-maagtabletten, is actief in ruim 25 landen. De onderneming heeft een jaaromzet van 380 miljoen gulden en is winstgevend, aldus Sara Lee-DE. In Nederland heeft Nicholas een vestiging in Bladel, waar 67 mensen werken. Dat bedrijf, Nicholas mepros, maakt onder meer de geneesmiddelen Finimal en Sinaspril, Dampo en Entosorbine. In totaal heeft Nicholas 900 medewerkers, met name in Frankrijk (Bucy, Gaillard) en Groot-Brittannie (Slough). Volgens de woordvoerder van Sara Lee-DE zal de verkoop aan Roche geen gevolgen voor het personeel hebben.

Reden om Nicholas te verkopen is, aldus C. Boonstra, bestuursvoorzitter van Sara Lee-DE, dat geneesmiddelen onvoldoende passen in het beleid dat de onderneming voor de lange termijn heeft uitgestippeld. Sara Lee-DE wil zich concentreren op produktie en distributie van merkartikelen in voedings- en genotmiddelen, huishoudelijke produkten en produkten voor persoonlijke verzorging.

Bekende merken van het concern zijn Douwe Egberts, Pickwick, Van Nelle, Duyvis, Kiwi, Biotex, Vapona, Prodent en Zendium. De onderneming heeft een jaaromzet van 6,5 miljard gulden en ongeveer 15.000 werknemers.