PSV klopt Ajax in titelstrijd

Als de voortekenen niet bedriegen en men in Eindhoven waarde hecht aan bijgeloof, dan is het behalen van het kampioenschap voor PSV in de eredivsie nog slechts een formaliteit.

Zaterdag namelijk wonnen de A-junioren van PSV de finale om de Coca Colacup van Ajax en daarmee het landskampioenschap. Tom van Mol tekende in de tweede helft voor het beslissende doelpunt. De jeugdige voetballer behoort met Francois Gesthuizen en Peter Hoekstra, die dit seizoen tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Zwolle al eens bij de hoofdmacht mocht invallen, tot het selecte drietal dat volgend jaar met de profselectie mag gaan meetrainen. Zij vormen de uitzondering op de regel dat PSV zijn jeugdspelers opleidt voor de concurrentie. De PSV-jeugd laat zich niet meer piepelen.

Hoe komt het dat de PSV-jeugd zo vooruit is gegaan? Het is gewoon een gevolg van onze gedegen jeugdopleiding. Er is veel tijd, energie en geld genvesteeerd in het voetbalinternaat in Geldrop, dat gaat nu zijn vruchten afwerpen. Er wordt bij PSV heel intensief getraind. Vier groepstrainingen en een individuele training per week.

Technisch coordinator Huub Stevens en ik pakken de zaken hard aan, dat moet straks gaan resulteren in volwaardige, eigen opgeleide selectiespelers. Ook al omdat PSV natuurlijk niet kan blijven kopen.

Bij PSV zou het ontbreken aan een portie bluf, waarover Ajax wel beschikt.

Dat is inmiddels wel veranderd. Toen ik hier ruim twee jaar geleden begon werden onze C-tjes door Ajax nog van de mat gespeeld. Ze hadden te veel ontzag voor de tegenstander. De eerste keer dat ik een jeugdtoernooi meemaakte, begon ik bijna te huilen. “Goh, daar heb je Ajax en Feyenoord”, waren de reacties. Toen ben ik even heel kwaad op ze geworden. Opkijken tegen die clubs terwijl PSV net de Europacup I had gewonnen, dat kon er bij mij niet in.

Ajax heeft volgens de kenners sinds mensenheugenis de beste jeugdopleiding. Halen jullie de concurrent ooit nog in?

Bij Ajax klagen ze ook over te weinig weerstand in de competitie omdat ze zulke grote talenten hebben rondlopen. Ons A-team heeft dit seizoen drie keer tegen Ajax gespeeld en drie keer gewonnen. Wie heeft er dan eigenlijk de beste jeugdopleiding? Wie het weet mag het zeggen.

    • Leon van Eijndhoven