Propaganda van verzet draait op voll toeren

ADDIS ABEBA, 3 juni. Een videoploeg van de verzetsbeweging het Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF) filmde afgelopen dinsdagochtend vanaf een tank de veldslag om het presidentiele paleis in Addis Abeba. De twee grootste verzetsorganisaties van Ethiopie hebben een professionele propaganda-afdeling en beschikken in hun noordelijke gebieden naat hun radiostations ook over ondergrondse filmstudio's met moderne apparatuur.

Sinds donderdag zendt de staatstelevisie weer uit. De nieuwslezer is dezelfde gebleven. Hij kan nauwelijks een nerveuze lach onderdrukken wanneer hij de zin uitspreekt: “De fiere EPRDF-soldaten bevrijdden gisteren de bevolking van Dire Dawa van het juk van het repressieve regime”. Het taalgebruik is niet veranderd, alleen de bijvoeglijke naamwoorden zijn sinds drie dagen van plaats veranderd in zijn zinnen.

De betogingen in de hoofdstad van ind vorige week tegen de EPRDF-soldaten noemt de nieuwslezer “elementen tegen het volk”, exact dezelfde omschrijving die het oude regime gebruikte voor de EPRDF-strijders.

De televisie put voor de andere programma's uit het rijke archiefmateriaal van de verzetsbewegingen. De misdaden van het voormalige regime worden nu tot in de kleinste details aan de kijkers getoond. En huilend kindje klampt zich vast aan het door vliegen omringde lijk van zijn moeder. en luchtbombardement van het Ethiopische leger, gevolgd door de paniek op grond en daarna de slachtoffers, wordt van minuut tot minuut vastgelegd. Een vrouw laat haar wonden veroorzaakt door napalm zien. Menig buitenlands cameraman, nu in Addis Abeba voor een reportage over de machtsovername, prijst de moed en het vakmanschap van de EPRDF-videoploeg.

Het EPRDF en het Eritrese Volksbevrijdingsfront (EPLF) zijn de best georganiseeerde guerrillabewegingen van Afrika. Eigenlijk is het woord guerrillaleger niet op zijn plaats. Het zijn conventionele strijdmachten met luchtafweergeschut en tankdivisies. In hun gebieden in Eritrea en Tigray bevinden zich ondergrondse ziekenhuizen en kleine fabriekjes die plastic sandalen, auto-onderdelen en maandverband produceren. In Tigray startten de rebellen een bewustwordingscampagne tegen aids. Vanuit rebellenterritorium in Eritrea konden telefoongesprekken met het buitenland worden gevoerd via een satelliet.

Over een ding zijn de wantrouwige bewoners van Addis Abeba het eens: de EPRDF-strijders gedragen zich uiterst gedisciplineerd. “Ze zijn van het type dat oude vrouwtjes de straat helpt oversteken”, zegt een buitenlander gechargeerd. Op vriendeljke wijze proberen zij discussies aan te gaan met schichtige omstanders. De taalbarriere voorkomt een diepere uitwisseling van ideeTREMA NA AFBREKING ONDERDRUKT en. Een geschatte driekwart van de EPRDF-militairen komt uit de noordelijke provincie Tigray en spreek geen Amhaars, de officiele taal van het land, de taal die de bewoners in Addis Abeba spreken.

In het prachtige imago dat het EPDRF probeert op te bouwen in Addis Abeba is inmiddels de eerste scheur getrokken. “Er zal volledige persvrijheid heersen”, verklaarde EPRDF-voorzitter Melesse Zenawi zaterdagmiddag tegen diplomaten. Op hetzelfde moment werd het materiaal van vier buitenlandse tv-ploegen gecensureerd.

Op dinsdagavond na de machtsovername ontploft iets buiten de hoofdstad op de weg naar Ambo een munitiedepot toen burgers het gebouw plunderden. De oorzaak van de explosie blijft onduidelijk. Sommige omwonenden zien als oorzaak van de ontploffing een granaat, afgeschoten door een EPDRF-soldaat die de plunderaars probeerde te verspreiden. Anderen vertellen over vaten met chemicalien voor wapens die de lucht invlogen. Honderden plunderaars, onder wie kinderen, verloren het leven. Tussen de geblakerde en stinkende lijken probeerden zaterdag nabestaanden hun familieleden te vinden. Deze afschuwelijke beelden, vastgelegd door de buitenlandse tv-teams, mochten van de censor Ethiopie niet verlaten. Hij trok het snoertje eruit toen de cameramensen deze filmbeelden via de satelliet wilden doorseinen.

    • Koert Lindijer