Philips en Nintendo samen in spelletjes

ROTTERDAM, 3 JUNI. De Japanse fabrikant van videospelletjes Nintendo gaat de spelletjes uitbrengen op compact discs. Nintendo heeft daartoe een licentie-overeenkomst getekend met Philips. Dit hebben beide bedrijven gisteren bekend gemaakt.

De nieuwe discs kunnen afgespeeld worden op een CD-speler die aan de nieuwste generatie spelcomputers van Nintendo wordt gekoppeld. Het Japanse bedrijf hoopt op deze manier de afzet van zijn tweede generatie spelcomputers een nieuwe impuls te geven. Nintendo's eerste generatie spelcomputers, waarbij het spel op een verwisselbaar cartridge staat, werd een doorslaand succes. Het bedrijf kreeg er 80 procent van de markt voor computerspelletjes mee in handen.

Amerikaanse analisten waarschuwden echter dat de verkopen van de tweede generatie zwaar zullen tegenvallen omdat de verschillen tussen beide produktgeneraties te gering zijn. De CD-speler moet dit bezwaar wegnemen.

De CD werd eind jaren zeventig mede door Philips ontwikkeld en is vooral in gebruik als muziekdrager. De laatste tijd ontstaan steeds meer toepassingen voor het zilverkleurige schijfje, waarop naast geluid ookbeeld en tekst opgeslagen kan worden. Behalve CD-audio bestaat er ook CD-rom (tekst) en in septbember verschijnt CD-interactive, waarmee het mogelijk wordt een 'dialoog' te voeren met de informatie op de disk.

Philips verwerft met de overeenkomst een belangrijke partner in de strijd om een nieuw marktsegment, dat van de 'multi-media'.

Producenten van consumentenelektronica, PC-fabrikanten en fabrikanten van spelletjes-computers zijn in een hevig gevecht gewikkeld om produkten die gebaseerd zijn op de geijktijdige manipulatie van beeld, geluid en tekst. Vorige week kwamen Philips en Nintendo overeen dat Philips populaire Nintendo-figuren als Super Mario, Princes Zelda en Donkey Kong mag gebruiken voor CD-Interactive.