Partijen voelen niets voor referendum over Bonn-Berlijn

BONN, 3 JUNI. Er komt geen volksraadpleging over de vraag of Berlijn dan wel Bonn het regeringscentrum van Duitsland moet worden of blijven.

Voor zo'n referendum, waarvoor het SPD-congres vorige week pleitte, zijn de regeringspartijen (CDU-CSU en FDP) niet te vinden, zo is dit weekeinde gebleken. Voor een referendum is grondwetswijziging nodig.

Dat zou, aldus secretaris-generaal Volker Ruhe van het CDU, de voor 20 juni geplande beslissing in het zeer emotionele hoofdstad-debat op onaanvaardbare manier vertragen. Ruhe vroeg de SPD, die op haar congres vorige week eerst met 203 tegen 202 stemmen voor Bonn had gekozen, alsnog mee te werken aan overeenstemming tussen de rote partijen in de Bondsdag. Ook CSU en FDP zijn tegen een referendum.

FDP-voorzitter Lambsdorff noemde het ongewenst alleen om de hoofdstadkwestie het referendum in de grondwet op te nemen. Volgens hem is daarvan bij het ontwerpen van de grondwet van de Bondsrepubliek “op goede gronden afgezien”.