Oude regime Ethiopie niet in nieuwe regering

ADDIS ABEBA, 3 juni. Aan de onderhandelingen die moeten uitlopen op de vorming van een overgangsregering in Ethiopie kan de linkse eenheidspartij van de gevluchte president Mengistu niet meedoen. Dat heeft Meles Zenawi, voorzitter van de verzetsbeweging die vorige week de macht in Addis Abeba overnam, gisteravond gezegd.

Volgens de nieuwe leider is Mengistu's partij, de Ethiopische Arbeiderspartij (PTE), “ geen vredesgezinde kracht die het waard is om een dialoog mee te voeren”. “Men haalt de PTE niet uit het graf om een overgangsregering te vormen”, aldus Meles Zenawi.

Meles Zenawi, die zaterdagochtend in de Ethiopische hoofdstad arriveerde, liet een positieve indruk achter bij diplomaten. In gesprekken met hen nam hij vele malen woord democratie in de mond en beloofde hij een liberaal economisch systeem. Over de betogingen in Addis Abeba tegen de machtsovername door zijn beweging zei hij: “Ik schaam me ervoor dat we een demonstratieverbod moesten afkondigen, maar het kon niet anders want de betogingen ontaardden in ongeregeldheden”.

Meles ontkende dat de Amerikanen aan zijn Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF) het groene licht gaven Addis Abeba binnen te vallen. Amerika bemiddelde vorige week in Londen tussen drie verzetsgroepen en een delegatie van het oude regime. “We vertelden de Amerikaanse onderhandelaars dat het te gevaarlijk werd in de hoofdstad. De regering was bezig destructieve maatregelen te nemen.

Zij vonden dat ook, maar zelfs wanneer zij het er niet mee eens waren geweest, hadden we Addis Abeba op dinsdag ingenomen.'' Meles beloofde er alles aan te doen de anti-Amerikaanse gevoelens onder de inwoners van de hoofdstad tot bedaren te brngen.

De betogingen vorige week richtten zich ook tegen de eerste stappen die de verzetsbeweging in Eritrea heeft gezet op de weg naar de onafhankelijkheid van deze provincie aan de Rode Zee. Het EPRDF heeft altijd het recht op zelfbeschikking van de Eritreers gesteund. Meles vertelde de diplomaten zaterdag: “Voorop staat dat Eritrea zelf over zijn toekomst mag beslissen. Maar er moet eerst een referendum in Eritrea worden gehouden”. Het besluit van de Eritrese verzetsbeweging te participeren in de vredesconferentie over geheel Ethiopie, kan als een concessie worden gezien. Het Eritrese verzet nam vorige week een voorschot op de totale onafhankelijkheidsverklaring door een eigen interim-regering te vormen.

Een bijltjesdag zal uitblijven, aldus Meles. “Mensen die we verdenken van misdaden moeten voor de rechtbank verschijnen.” Over het vorige regime zei hij: “Dat werd door een kleine kliek gedomineerd, wij zullen niet dezelfde fout begaan”. Hij erkende dat er nog groepen in Addis Abeba zijn die zich verzetten tegen het nieuwe gezag.

De hoofdstad bleef in het weekeinde op enkele incidenten na rustig. Vrijdag waren nog vijf mensen, onder wie twee EPRDF-militairen, omgekomen bij een schietpartij op de universiteit. De internationale luchthaven zal mogelijk vandaag of morgen worden heropend. De leeuw in het presidentiele paleis, het machtssymbool van keizer Haile Selassi dat Mengistu overnam, kreeg gisteren voor het eerst sinds dinsdag weer te eten.

In Oost-Ethiopie duurt de chaos voort. EPRDF-soldaten namen zaterdag Dire Dawa in maar vervolgens braken er gistermiddag betogingen uit tegen de nieuwe machthebbers. Hierbij zouden vele slachtoffers zijn gevallen. Ook in Harar konden de EPRDF-strijders hun gezag nog niet volledig vestigen. Wilde menigten plunderden op grote schaal in deze honderden jaren oude islamitische stad en vermoordden onder anderen een Ethiopier werkzaam voor een buitenlandse hulporganisatie. (VO) Tot zover onze correspondent. Haile Yemanu, een vroegere eerste minister van Ethipie en nauwe medewerker van de gevluchte president Mengistu Haile Mariam, heeft zaterdag zelfmoord gepleegd in de Italiaanse ambassade in Addis Abeba. Hij had daar vorige week zijn toevlucht gezocht, samen met een aantal andere getrouwen van Mengistu, waaronder generaal Tesfaye Gebre-Kidan die na de vlucht van Mengistu korte tijd de Ethiopische regering leidde.

    • Koert Lindijer