Nieuwe cycloon treft de kust van Bangladesh

DHAKA, 3 JUNI. Een nieuwe cycloon aan de kust van Bangladesh heeft gisteren naar schatting 500 mensen het leven gekost.

De wervelstorm, die zich zaterdagnacht in de Golf van Bengalen ontwikkelde, stuwde het water tot vier meter hoge vloedgolven op. Op 29 april kwamen 138.000 mensen om het leven bij een orkaan.

Gisteren stroomden opnieuw enkele al eerder getroffen eilanden, zoals Bhola, Monpura, Nijhumdeep en Daulatkhan en een tiental dorpen bij Chittagong onder water. In de hoofdstad Dhaka overstroomden verscheidene wijken als gevolg van zware regenval en wolkbreuken. Ook de naburige Indiase provincies Tripura en Mizoram werden door het slechte weer getroffen.

Op het eiland Hatiya aan de monding van de rivier de Megha, dat al zwaar werd geteisterd in april, werden door de vloedgolf andermaal grote verwoestingen aangericht. Als gevolg van het bezwijken van een dam verloren alleen al op Hatiya waarschijnlijk 140 mensen het leven.

Ondanks waarschuwingen van de Indiase overheid waren gisteren veel vissersboten uitgevaren. Ongeveer 300 vissers worden bij de Megha vermist.

De Bengaalse overheid heeft opnieuw een groot aantal mensen, becijferd op 300.000, geevacueerd, van wie 50.000 in het in april zwaar getroffen gebied rond Cox's Bazar.

Amerikaanse en Britse militairen en Japanse brandweerlieden die bezig zijn met hulpverlening in de gebieden die in april werden verwoest, hebben zaterdag wegens de storm hun activiteiten moeten staken.

Ongeveer 300 Amerikaanse militairen zijn bezig met het bouwen van huizen voor daklozen en met het uitvoeren van inentingscampagnes tegen besmettelijke ziekten.

Buitenlandse helikopters moesten in Dhaka in veiligheid gebracht worden. Ongeveer 7.000 Amerikaanse militairen hadden het gebied vier dagen geleden verlaten na ongeveer 3.000 ton voedsel en andere hulpgoederen onder de bevolking verdeeld te hebben. (AP, Reuter, UPI)