NEC vecht voor laatste kans

ROTTERDAM, 3 JUNI. FC Utrecht en NEC hebben afgelopen weekend dankbaar geprofiteerd van het inhaalprogramma. De club uit de Domstad vergrootte het uitzicht op Europees voetbal met een krappe zege van 1-0 op Volendam. In de strijd tegen degradatie boekte NEC een kostbare overwinning (2-1) op concurrent Heerenveen.

FC Utrecht had in Volendam een lastige middag. Middenvelder Aipassa brak twintig minuten na de rust de ban. Met nog twee wedstrijden te spelen heeft FC Utrecht een voorsprong van vier punten op Vitesse, de nummer vijf van de ranglijst. De ploeg van de succesvolle trainer Fafie kan komende zondag in de thuiswedstrijd tegen hekkesluiter NEC het startbewijs voor het toernooi om de UEFA-beker zeker stellen.

Maar NEC heeft zich nog altijd niet bij degradatie neergelegd. Tegen een verzwakt Heerenveen vochten de Nijmegenaren voor hun laatste kans op behoud van het eredivisieschap. De zwaar bevochten overwinning (2-1) bracht de Nijmegenaren op gelijke hoogte (21 punten) met de Friese formatie, die echter over een veel beter doelsaldo beschikt.

SVV (22 punten) komt ook voor rechtstreekse degradatie in aanmerking. De drie bedreigde clubs mikken op de zestiende plaats, die recht geeft op het spelen van promotie-degradatie-wedstrijden tegen de verliezend finalist van de nacompetitie. MVV (25) en FC Den Haag (26) zijn in theorie nog niet veilig, maar hebben hun kansen op lijfsbehoud volledig in eigen hand.

NEC wordt al weken afgeschreven voor de eredivisie, maar krabbelt steeds weer overeind. Heerenveen speelde in de Goffert zo onthutsend zwak, dat de thuisploeg wel moest winnen. De Friezen, massaal gesteund door hun eigen aanhang, traden aan zonder de geblesseerden Hofstede, Van Dijk, Groen en Decheiver en stapelden fout op fout. Consequenties bleven voorlopig uit, want de spitsen van NEC hadden een off day. Met name Sanchez Torres faalde hopeloos.

De Nijmeegse kansenmisserij zorgde dat Heerenveen bij de eerste serieuze aanval, na ruim een half uur, op voorsprong kwam. Gerrie Schaap kreeg vrije doorgang en bereikte Maarten de Jong, die ongehinderd kon inkoppen.

Dankzij verdediger Lok kwam NEC toch weer terug. Lok kopte een voorzet van Faber achter de kansloze Storm: 1-1.

In de tweede helft bleef NEC de minst slechte ploeg. Toch moest er weer een verdediger aan te pas komen om te scoren. Frank Wijnhoven, die als mandekker Rene van der Gijp uit de wedstijd speelde, kreeg vrije doorgang en schoot van 25 meter op het doel van Storm. Doordat de bal stuitte en de zon recht in zijn gezicht scheen, kreeg de doelman geen vat op de bal: 2-1.

Fortuna had zijn inhaalwedstrijd tegen Den Haag vrijdag al met 3-1 gewonnen, waardoor de Hagenaars nog altijd niet helemaal uit degradatiegevaar zijn. Komend weekend kan beslissend worden voor zowel degradatie als voor het kampioenschap. Ajax wacht de uitwedstrijd tegen SVV dat ook nog altijd vecht tegen degradatie. PSV moet naar Groningen.