Na Kroatie werkt ook Slovenie aan vorming eigen strijdkrachten

BELGRADO, 3 JUNI. Na Kroatie werkt ook Slovenie aan de vorming van een eigen leger. Gisteren werden in het dorp Ig, niet ver van Ljubljana, en in Maribor de eerste veertienhonderd recruten beedigd.

De recruten, gekleed in camouflage-uniforen, legden de eed af op de Sloveense grondwet en zwoeren de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van de republiek te verdedigen. Slovenie heeft besloten de territoriale verdedigingsmacht tot een eigen nationaal leger om te vormen als nieuwe stap naar de afscheiding van Joegoslavie, een stap die op 26 juni zal worden gezet, tenzij de Joegoslavische deelrepublieken het alsnog eens worden over de staatkundige toekomst van Joegoslavie. Kroatie, dt donderdag zijn eerste recruten de eed afnam, wil op 30 juni de onafhankelijkheid uitroepen.

De 1400 Sloveense recruten zijn de kern van het nieuwe leger, het eerste eigen Sloveense leger in de geschiedenis. Slovenie weigert sinds enige tijd nog recruten te sturen naar het federale Joegoslavische leger; in januari weigerde het gevolg te geven aan een bevel van het federale leger, de territoriale eenheden te ontbinden.

Aan het andere eind van de Joegoslavische federatie, in Kosovo, hebben gisteren 20.000 Alba(J)nezen de begrafenis bijgewoond van een Albanees die vrijdagavond bij een wegversperring door de politie is doodgeschoten. Als gevolg van de massale belangstelling werd de begrafenis een politieke demonstratie, waarbij de Servische politie werd verweten met haar “terreur” een nieuw onschuldig slachtoffer te hebben gemaakt. Volgens de officiele lezing werd de Albanees gedood tijdens een “aanval” op de politie;volgens de Albanezen opende de politie echter het vuur op de auto waarin het slachtoffer zat, omdat die niet snel genoeg stopte.

Niet bekend