KNVB weerloos tegen supporters

Nadat de Europacup-finale vorige maand in De Kuip zo vlekkeloos verliep, was het Feyenoord-stadion gisteren tijdens de finale om de KNVB-beker toch weer ht toneel van chaotische taferelen, veroorzaakt door supporters.

Scheidsrechter John Blankenstein zag zich genoodzaakt in de slotfase de wedstrijd twee keer te staken. Honderden toeschouwers waren in hun enthousiasme over de hekken geklommen en het veld opgestroomd. Pas nadat trainers en bestuurders van Feyenoord hadden meegeholpen de toeschouwers weer op de tribunes te krijgen kon het duel worden hervat.

Volgens veiligheidsfunctionaris Rob de Bakker KNVB) zijn dergelijke uitwassen niet te voorkomen. “Behalve als je elke toeschouwer door een politieagent laat vergezellen. Veiligheid begint en eindigt met het gedrag van het publiek.”

Volgens de KNVB gedroegen Spanjaarden en Britten zich vorige maand bij de finale tussen Manchester United en Barcelona aanzienlijk gedisciplineerder dan gisteren de Rotterdammers. Ze trokken zich niets aan van de herhaalde oproepen van de stadionspeaker.

In theorie zou de tuchtcommissie van de KNVB nog deze week tot sancties kunnen besluiten. Maar de woordvoerder van de KNVB acht het “onwaarschijnlijk” dat dit zal gebeuren. De KNVB droeg zelf als organisator de verantwoordelijkheid voor de bekerfinale.