Japan geeft VS bouworders

TOKIO, 3 JUNI. De Japanse regering heeft zich dit weekeinde bereid verklaard om Amerikaanse ondernemingen meer te betrekken bij de verdeling van grote bouworders in Japan. De Verenigde Staten hadden Japan gevraagd om de nationale bouwmarkt verder open te stellen voor Amerikaanse bedrijven. Bovendien dreigden de VS met sancties tegen de Japanse bouwsector wanneer Tokio hieraan geen gehoor zou geven.

Al in 1988 kwamen de twee landen overeen om Amerikaanse bouwondernemingen gemakkelijker te laten meedingen naar zeventien grote opdrachten van de regering in Tokyo. De Amerikanen hebben destijds evenwel meteen gezegd dat de Japanners nog verder zouden moeten gaan. Wanneer Tokio de jongste regeling niet zou hebben getroffen, waren Japanse bedrijven uitgesloten bij de verdeling van totaal 2,5 miljard dollar aan Amerikaanse opdrachten.

De Japanse orders betreffen onder meer de bouw van nieuwe spoorwegstations in Tokio en Kioto, een ziekenhuis, een theater en de aanleg van vliegveldterminals. Over een eventuele Amerikaanse deelneming aan de bouw van twee vliegvelden en een grote bibliotheek moet Tokio nog een beslissing nemen. (Reuter,DPA)