India in geldnood, verkoopt deel inbeslaggenomen goud

ROTTERDAM, 3 JUNI. India is van plan een deel van het goud dat de overheid heeft buitgemaakt op smokkelaars in het buitenland te verkopen om harde valuta binnen te halen. Het land heeft een nijpend tekort aan buitenlandse valuta waarmee de stijgende buitenlandse schuld afbetaald moet worden.

De Financial Times meldt vandaag dat in New Dehli een partij van 5 ton goud - marktwaarde naar schatting 58 miljoen dollar - klaar staat om verscheept te worden naar de goudmarkten in Londen en Zurich.

De goudexport laat wederom zien hoe nijpend India's tekort aan buitenlandse valuta is. Dit weekeinde halveerde de regering het deel van de winst dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen naar het buitenland mogen brengen. De maatschappijen werd meegedeeld dat de regeling van kracht blijft totdat de valuta-positie van het land is verbeterd.

Tegelijkertijd werd de schuld van India op de internationale markten lager gewaardeerd. Het gezaghebbende Amerikaanse financiele onderzoeksbureau Standard and Poor's heeft de langlopende schulden van India gedegradeerd van kwaliteitsmerk BBB naar BB+, de categorie beleggingen waarmee een aanzienlijk risico wordt gelopen.

Goudhandelaren gaan ervan uit dat India een goudvoorraad heeft van 70 tot 80 ton, ongeveer de helft van de jaarlijkse produktie van Zuid-Afrika. Extreem hoge invoerrechten hebben een omvangrijk smokkelcircuit tussen India en omliggende landen gestimuleerd.