Hawke wint machtsstrijd in Australie

WELLINGTON, 3 JUNI. De Australische premier Bob Hawke heeft de openlijke machtsstrijd met zijn tweede man, Paul Keating, gewonnen. De parlementsfractie van de Laborpartij gaf Hawke vandaag 66 stemmen, terwijl zijn uitdager 44 kreeg. Keating, die vice-premier en minister van financien was, heeft zijn ontslag genomen en beloofd de rest van de regeringsperiode tot 1993 op de achterste rij in de parlementaire vergaderzaal uit te zullen zitten.

Bob Hawke vierde vorige week het feit dat hij met ruim acht jaar de langst regerende Laborpremier van zijn land was geweest. Een vrolijk feestje was het niet, binnen de partij gingen steeds meer stemmen op om de 61-jarige premier te vervangen door de 14 jaar jongere Keating, het economisch brein van de Hawke-regering. Volgens Keating heeft Hawke enige jaren geleden beloofd tijdens deze driejarige regeringsperiode te zullen aftreden om plaats te maken voor hem. Maar Hawke hield de kiezers vorig jaar voor de hele rit te zullen uitzitten.

Labor rekent met de bevestiging van Hawke's leiderschap op nieuwe verkiezingssuccessen als gevolg van zijn grote charisma. Hawke wist vier parlementsverkiezingen achter elkaar te winnen. Zijn rauwe stijl lijkt de Australiers te liggen. Eens haalde de premier het Guinness Book of Records door zijn vermogen grote hoeveelheden bier in korte tijd achterover te kunnen slaan.

Hawke is inmiddels geheelonthouder en heeft ook zijn reputatie als rokkenjager opgegeven.

    • Hans van Kregten