Gouden Griffel voor bloemlezing Stigter - Van Buul

AMSTERDAM, 3 JUNI. De Gouden Griffel voor dit jaar is toegekend aan Tine van Buul (1919) en Bianca Stigter (1964), redacteur van NRC Handelsblad, voor Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is, een bundel van 365 gedichten van 123 nederlandse en Vlaamse dichters die bij Querido verscheen.

Het Gouden Penseel voor het best gellustreerde kinderboek is toegekend aan Peter Vos voor zijn illustraties bij de gedichten van Rudy Kousbroek in het boek Lieve kinderen hoor mijn lied, een uitgave van De Harmonie.

De jury's kenden twee zilveren penselen toe en zeven Zilveren Griffels in verschillende leeftijdscategorien. De uitreiking is op 1 oktober, de dag voor de Kinderboekenweek, in Slot Zeist.

De keuze van de jury viel op de bloemlezing van Van Buul en Stigter niet alleen vanwege de kwaliteit van de gedichten, maar in hoge mate vanwege de wijze waarop ze waren geselecteerd en gerangschikt.

De kinder- en jeugdboeken van 1990 zijn ook gejureerd door een kidneren. De uitslag van deze Nederlandse Kinderjury wordt op 15 juni bekendgemaakt in een uitzending van de VARA.