Frank Braley wint pianoconcours

BRUSSEL, 3 JUNI. De 22-jarige Franse pianist Frank Braley heeft gisteren de eerste prijs van het Koningin Elisabeth-concours in Brussel gewonnen. Hij was volkomen perplex en duidelijk de kluts kwijt toen hij oer daverend applaus door de jury als beste van de twaalf laureaten op het podium van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel werd geroepen.

De tweede prijs ging naar Stephen Prutsman en de derde naar Brian Granz, beiden uit de Verenigde Staten. De Zuidkoreaan Haesun Park werd vierde, de Rus Alexander Melnikov vijfde, de Tsjech Igor Ardasev zesde, de Japanner Chiharu Faki zevende en de Rus Vadim Rodenko achtste.

Frank Braley is op 4 oktober 1968 in Corbeil geboren en begon piano te studeren toen h vier jaar oud was. Hij behaalde een eerste prijs op het hoger nationaal conservatorium van Parijs, waar hij overigens nog steeds studeert. Naast het verplichte onuitgegeven concert van Patrice Challulau speelde hij vrijdag tijdens de finale de Sonate KV 332 van Mozart en het Vierde pianoconcert van Beethoven.

De finale en uitroeping van de winnaars werden bijgewoond door koningin Fabiola. Gedurende de maand juni zullen de prijswinnaars deelnemen aan verscheidene concerten in de Benelux, waaronder een op 29 juni in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg.