Communisten Albanie gaan akkoord met machtsdeling

TIRANA, 3 JUNI. De Albanese communisten hebben binnen drie maanden na de eerste vrije verkiezingen waarbij ze een absolute meerderheid in het parlement kregen, ingestemd met machtsdeling, een coalitie met de oppositie en nieuwe verkiezingen.

De beslissing, het resultaat van de diepe economische en politieke crisis, werd bekendgemaakt door het partijblad Zeri i Popullit, dat gisteren meldde dat de meerderheid van het parlement had ingestemd met het aftreden van de regering van premier Fatos Nano en de vorming van een coalitieregering. Besprekingen met de oppositionele Democratische Partij beginnen vanmiddag. Er is al afgesproken dat de leden van het overgangskabinet hun lidmaatschap van de communistische Partij van de Arbeid van Albanie en de Democratische Partij zullen opgeven; overeenstemming is er ook over nieuwe verkiezingen, al is er nog geen datum vastgesteld. Het nieuwe kabinet zal het karakter hebben van een zakenkabinet en zal aanblijven tot de nieuwe verkiezingen.

De beslissing kan niet los worden gezien van de algemene staking, die Albanie nu al meer dan twee weken verlamt. De regering heeft geweigerd in te gaan op de zeventien eisen die de nieuwe onafhankelijke vakbonden hebben gesteld. Haar aanbod is beperkt gebleven tot een loonsverhoging met vijftig procent, een van de zeventien eisen.

In Tirana maakt men zich inmiddels zeer grote zorgen over het lot van de honderd arbeiders in de Valias-mijn, die vandaag in een van de schachten van de mijn de tiee dag van hun hongerstaking zijn ingegaan.

Een aantal van de honderd hongerstakers is er zeer slecht aan toe; sommigen zouden in levensgevaar zijn. De mijnwerkers ondersteunen met hun actie de algemene staking. Sinds ze in hongerstaking gingen, is hun voorbeeld gevolgd door honderden arbeiders in andere delen van Albanie. (Reuter, AP)