Chadli: verkiezingen niet verstoren

ALGIERS, 3 JUNI. De Algerijnse president Chadli Benjedid heeft de moslim-fundamentalisten die sinds een week dagelijks de straat opgaan, ervan beschuldigd de komende verkiezingen te willen verstoren. Hij waarschuwde hen dat zijn regering hard zal optreden tegen ordeverstoringen. Tegelijk beloofde hij dat de verkiezingen op 27 juni eerlijk zullen verlopen en vrij zullen zijn van manipulatie.

Met dat laatste reageerde hij impliciet op het verwijt van het moslim-fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), dat ruim een week geleden uit protest tegen de kieswet, die Chadli's FLN (Nationaal Bevrijdingsfront) zou bevoordelen, opriep tot een algemene staking voor onbepaalde duur. De stakingsoproep heeft tot dusverre weinig gehoor gevonden, behalve onder ambtenaren in gemeenten waar het FS vorig jaar plaatselijke verkiezingen heeft gewonnen. Tevens probeert het FIS nu fabriekspoorten te blokkeren en transport van werkwilligen te verstoren.

Activisten van het FIS organiseren ook dagelijks betogingen in het centrum van Algiers en andere steden, liefst op het spitsuur, waardoor chaotische situaties ontstaan. Gisteren scandeerden betogers in Algiers “We zijn niet moe, we gaan door tot Chadli gaat”.

Chadli sprak gisteren twee uur nadat oproerpolitie traangas en watrkanonnen had gebruikt om duizenden FIS-demonstranten in Algiers uiteen te jagen. Hij zei dat staat en regering alles zullen doen om te waarborgen dat “de juiste omstandigheden en atmosfeer” zullen heersen tijdens de verkiezingen. Ook beloofde hij het parlement te zullen respecteren dat uit de verkiezingen te voorschijn komt, en de volgende regering bij te staan.

FIS-leiders Abassi Madani en Ali Belhaj noemden Chadli's toespraak later een belediging voor het volk. Zij riepn hun activisten op hun marsen voort te zetten. (AFP, Reuter, AP)