Achterstand Fignon in Giro 'd Italia

ROTTERDAM, 3 JUNI. Laurent Fignon en Greg LeMond zijn afgelopen weekend teruggezakt naar een kansloze 19e respectievelijk 29e plaats in de Ronde van Italie. In de lange, zware bergetappe zaterdag van Scanno naar Rieti moest Fignon 70 seconden prijsgeven, LeMond bijna tweeenhalve minuut.

Toch kwam het tijdverlies waarschijnlijker harder aan bij Fignon dan bij LeMond. Beide tweevoudige winnaars van de Tour de France zien de Ronde van Italie voornamelijk als nuttige aanloop naar een derde overwinning in Frankrijk. Een hoge klassering in de Giro is niet hun eerste doel. Lemond gebruikt de Ronde van Italie als bewerkelijke methode om overtollige pondjes te lozen. Hij reageerde zaterdag dan ook laconiek op zijn opgelopen achterstand.

Maar voor Fignon geldt de Giro ook als test. Vorige jaar moest hij al in de eerste week van de Tour de France met een blessure van de fiets.

Sindsdien knaagt de twijfel of zijn gewrichten nog wel bestand zijn tegen het slopende klimmerswerk.

Nadat Fignon en LeMond het moesten laten afweten, wordt de Giro geleidelijk steeds meer een Italiaans onderonsje. Zaterdag won de Rus Vladimir Poulnikov nog de zware bergetappe, maar gisteren ging de zege weer naar Mario Cipollini die daarmee zijn tweede ritzege boekte. Zijn ploegmaat Franco Chioccioli behield de rose leiderstrui.

In het achterveld loeren nog altijd de grote kanshebbers en rivalen Bugno en Chiappucci. Bugno staat vijfde op 63 seconden, 6 seconden achter Bugno die de derde plaats bezet. (Reuters)