Aandeelhouders Apple in VS winnen in rechtszaal

Een Amerikaanse jury heeft twee bestuurders van het computerconcern Apple verantwoordelijk gesteld voor de verliezen van in totaal 100 miljoen dollar die aandeelhouders hebben geleden.

Apple introduceerde in 1982 met een disk-driveproject dat het daaropvolgende jaar werd ingetrokken. Als gevolg daarvan kelderden destijds de aandelen Apple op de beurs met 25 procent. Volgens de jury, die vorige week tot zijn oordeel kwam na een procesgang van zeven jaar, hebben vice-voorzitter van de raad van bestuur Markkula en voormalige manager Vennard het project vals afgeschilderd. De jury pleitte andere Apple-topmensen, zoals mede-oprichter Jobs en de tegenwoordige topman Sculley, vrij van schuld.

Apple heeft aangekondigd de beslissing van de jury aan te vechten. Markkula is de grootste individuele aandeelhouder van Apple. Vennard verliet het bedrijf in 1983.

De zaak tegen Apple was een zogenoemd 'class-action'-proces. Dit houdt in dat de uitspraak van toepassing is op alle aandeelhouders die zich in dezelfde positie bevinden als de aanklagers.

Het is uitzonderlijk dat het in een dergelijke zaak komt tot een jury-uitspraak. Meestal komen partijen tot een schikking buiten de rechtszaal. Philips kwam bij voorbeeld in oktober met Amerikaanse aandeelhouders overeen hen 9,25 miljoen dollar te betalen nadat het elektronicaconcern verantwoordelijk was gesteld voor misleidende informatie omtrent de winstontwikkeling.