Woltgens garandeert ouderen behoud WAO

DEN HAAG, 1 JUNI. De PvdA garandeert arbeidsongeschikten van vijftig jaar en ouder dat aan hun uitkering niets verandert. Dit zei fractievoorzitter Woltgens gisteravond bij de PvdA-afdeling Ridderkerk. Van de 890.000 WAO'ers zijn er 465.000 ouder dan vijftig. “Deze groep heeft recht op de verzekering dat geen enkele wijziging in hun situatie optreedt. Daar mogen zij de PvdA-fractie aan houden.” Volgens Woltgens is een kenmerk van sociaal beleid dat areidsongeschikten “zich niet voortdurend ongerust hoeven te maken dat alles weer anders wordt”.

Hij noemde als prioriteit voor de PvdA het voorkomen van afkeuringen.

Ieder jaar worden meer dan honderdduizend werknemers afgekeurd. Daarnaast geldt volgens hem een “morele plicht” om mensen die toch zijn afgekeurd weer aan het werk te helpen. Vooral omdat werknemers op steeds jongere leeftijd worden afgekeurd en steeds vaker om psychische redenen, kan het niet zo zijn dat “een arbeidsongeschikt, altijd arbeidsongeschikt” betekent.

Woltgens zei “niet bij voorbaat uit te sluiten” dat het begrip passende arbeid ruimer moet worden toegepast. Eerder deze week werd bekend dat binnen de SER stemmen opgaan het begrip passende arbeid helemaal af te schaffen. Volgens Woltgens past “in sommige situaties een ruimdenkende opvatting over de vraag welk nieuw werk geschikt is”. Maar “het kan natuurlijk niet zo zijn dat we in de toekomst simpelweg veronderstelln dat er altijd wel ergens passend werk voor iemand is”.

Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken en werkgelegenheid) stelde gisteren in een vraaggesprek met Het Parool, dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten sneller een baan moeten accepteren, ook als hun een baan wordt aangeboden die onder het niveau van hun laatste werk ligt. Dat geldt ook voor werk waarmee zij geen ervaring hebben. De bewindsvrouw wil het begrip 'passende arbeid' niet lager in de wet hebben. Ter Veld komt hiermee tegemoet aan de ideeen van een viertal kroonleden binnen de Sociaal-Economische Raad. Op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau zou zodoende 2,5 tot zes miljard op de WAO kunnen worden bespaard, maar Ter Veld heeft daar twijfels over.