Wall Street naar record, Damrak toch lusteloos

ROTTERDAM, 1 JUNI. Hoewel Wall Street deze week forse winst boekte en donderdag zelfs boven de 3.000 punten sloot, trok de Amsterdamse effectenbeurs, die van de Europese beurzen het meest gevoelig is voor de stemming in New York, zich deze week weinig aan van de hogere Amerikaanse koersen.

De CBS-stemmingsindex sloot de week uiteindelijk af met een winst van 1,8 punt op 95,6, een winst van 1,9 procent. Het Dow Jones industrieel gemiddelde, dat donderdag sloot op 3.000,45 punten, boekte in vier dagen een winst van 100,41 punten, ofwel 3,5 procent. Gisteren miste het Damrak als gevolg van het tijdverschil het slot in New York van 3027,50 punten, een historisch hoogterecord.

Veel economen menen dat de VS de recessie, die vorig jaar zomer begon, nu definitief achter zich laten. Gisteren werd de dorst gelest van Amerikaanse beleggers naar macro-economische cijfers waarit zou blijken dat betere tijden aanbreken. De zogenoemde index of leading indicators over het verloop van de economie is in april gestegen met 0,6 procent. De index is nu voor derde achtereenvolgende maand gestegen. Veel Amerikaanse economen menen dat de kans op een krachtig economisch herstel in de komende drie tot zes maanden nu aanzienlijk is toegenomen.

De vraag is of de Europese beurzen, waaronder Amsterdam, de stijgende trend van Wall Street zullen volgen. Economen wijzen er op dat veel landen in Europa, waaronder Nederland, zich in een veel vroeger stadium van de economische cyclus bevinden.

Effectenanalisten omschrijven de stemming in Amsterdam op het moment als lusteloos. De omzetten zijn gering en de koersen bewegen zich binnen een smalle marge. Het jaarverslagenseizoen is afgelopen en beleggers wachten op de stroom bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal die in juli zullen verschijnen.

Cyclische conjunctuurgevoelige fondsen waren deze week gevraagd in New York als gevolg van de hoop op economisch herstel. In Amsterdam lagen cyclische fondsen als Akzo en Hoogovens ook goed in de markt, maar analisten waarschuwden dat de vraag naar deze fondsen voorbarig is, gezien de afwijkende economische ontwikkeling in Europa.

Aalberts Industries was deze week een van de grootste stijgers. De houdstermaatschappij van zeven industriele ondernemingen wil 65 procent overnemen van de aandelen Kluin Wijhe. De winst per aandeel van Aalberts steeg in 1990 tot 4,28 gulden, tegen 4,04 gulden vorig jaar.

Unilever bleef deze week profiteren van Amerikaanse koopadviezen en de hogere dollarkoers. Bovendien steeg de koers van de notering van Unilever in New York. Een handelaar bracht de forse winst van Unilever in verband met een Amerikaanse belegger met een short-positie (aandelen verkopen speculerend op een koersdaling en ze later terugkopen) van enkele miljoenen stuks. Deze koper zou onaangenaam zijn verrast door het koopadvies van de Amerikaanse effectenmakelaar Goldman Sachs en noodgedwongen overgaan op dekkingsaankopen.

Heineken deed het ook goed deze week, mede gestimuleerd door buitenlandse vraag. De bierbrouwer kondigde een offensief aan op de markt voor alcoholvrij bier.

Nedlloyd stond gisteren aanvankelijk op een winst van twee gulden nadat een meerderheid van de aandeelhouders donderdagavond de jaarrekening afkeurde. Dat resultaat werd gezien als een eerste overwinnig van de Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen, die naar eigen zeggen een belang van 23 procent heeft in Nedlloyd. Hagen wil dat de raad van bestuur van Nedlloyd van koers verandert.

Maar het aandeel sloot de dag uiteindelijk af met een verlies van 0,20 gulden op 54,30 gulden, volgens een beurshandelaar als reactie op het nieuws dat veel effectenanalisten menen dat Hagen nog steeds niet sterk genoeg is om een herstructurering van Nedlloyd te forceren.

“Het komt uiteindelijk neer op speculatie over de volgende zet van Hagen.”

De beurs kon gisteren niet meer reageren op slecht nieuws van VNU. De uitgever kwam nabeurs met de mededeling dat de netto winst in 1991 circa twintig procent lager zal uitkomen dan vorig jaar (146 miljoen).

Als belangrijkste reden noemt VNU dalende advertentie-opbrengsten en lage marges bij de drukkerijen. VNU maakte dinsdag de verkoop van twee drukkerijen bekend.

Van psychologische betekenis is dat de koers van VNU (slot gisteren: 86,20 gulden) nu tot onder die van Elsevier (86,90) is gedaald. In de uitgeverssector zijn fondsen als Elsevier en Wolters Kluwer, die al jaren een constante winststijging laten zien, volgens analisten aantrekkelijker voor beleggers.

De automatiseringsfondsen behoorden deze week wederom tot de grootste verliezers. Infotheek berichtte dat het verlies is opgelopen tot een half miljoen gulden en de solvabiliteit aanzienlijk is verslechterd.

De koers van HCS brokkelde verder af op het bericht dat het automatiserings- en distributiebedrijf de belabberde vermogenspositie wil verbeteren met een emissie van honderd miljoen gulden tegen een koers van circa vier gulden.