Uitgeverij VNU ziet winst dalen met 35 procent

ROTTERDAM, 1 JUNI. Uitgeverij VNU verwacht een winstval over de eerste helft van dit jaar met 35 procent. Dat heeft de onderneming gisteren nabeurs bekendgemaakt. In de eerste helft van vorig jaar boekte het concern nog 78,1 miljoen gulden winst.

De onderneming acht het onwaarschijnlijk de terugslag in de tweede helft van dit boekjaar te kunnen compenseren. Voor geheel 1991 houdt ze rekening met een winstdaling van 20 procent. Vorig jaar verdiende het VNU-concern 146 miljoen gulden, een daling van 7,3 procent tegenover het voorgaande jaar.

VNU schrijft de jongste terugval toe aan het verslechterde economische klimaat, dat een sterke daling van het advertentievolume heeft veroorzaakt. Ook is de druk op de marges van haar drukkerijen vergroot.

Omdat VNU al geruime tijd slechter presteert dan de andere grote Nederlandse uitgeverijen (Elsevier, Wolters Kluwer), heeft de concernleiding vorig jaar besloten tot concentratie op de uitgeversactiviteiten en vermindering van haar belang in de minder renderende drukkerijen. Een vergelijkbare operatie is al eerder toegepast door de andere uitgeverijen.

VNU heeft haar grafische bedrijven langer aangehouden, omdat ze die tot vorig jaar van strategisch belang achtte voor haar activiteiten als uitgever. Bovendien verkeerde VNU als drukker door haar grote omvang in een sterker positie dan de andere uitgeverijen. Van de 11.000 werknemers van het Haarlemse concern werken er 3300 in haar grafische divisie.

VNU maakte eerder deze week bekend haar diepdrukkerij in Haarlem (600 arbeidsplaatsen) te sluiten. Ze is in bespreking met buitenlandse belangstellenden over verkoop van haar andere grafische activiteiten of delen ervan.

Het fonds sloot gisteren op de Amsterdamse beurs op een koers van 86,20, een winst van twee dubbeltjes ten opzichte van donderdag.