Simons: actie Europa tegen Aidsbeleid van de VS

DEN HAAG, 1 JUNI. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) wil zijn collega-bewindslieden binnen de EG oproepen samen te protesteren bij de Amerikaanse regering tegen inreisbeperkingen voor mensen die zijn genfecteerd met het Aidsvirus (HIV). De EG-gezondheidsraad vergadert dinsdag.

Simons vreest dat inreisbeperkingen, in tegenstelling tot eerder toezeggingen niet zullen worden opgeheven. HIV-genfecteerden kan nog altijd toegang tot de VS worden ontzegd. Na een interventie van de Europese Gemeenschappen vorig jaar, toen Ierland het voorzitterschap bekleedde had de Amerikaanse overheid toegezegd de aandoening met HIV af te voeren van de lijst die het moeilijk, zo niet onmogelijk maken de VS binnen te komen. Tijdens een werkbezoek van Simons aan de VS in april van dit jaar heeft hij verscheidene malen over de restricties gesproken. In gesprekken met experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Amerikaanse specialisten werd Simons gestaafd in zijn overtuiging dat het aan de grens tegenhouden van genfecteerden geen enkele bijdrage levert aan de Aidsbestrijding.

De WHO heeft zich al verscheidene malen uitgesproken tegen de inreisbeperkingen.

Eerder deze week heeft de Nationale Commissie Aids Bestrijding (NCAB) er bij Simons op aangedrongen het problee volgende week op de vergadering in Luxemburg aan de orde te stellen. De ministers zullen volgende week een actieplan tegen Aids bespreken. In dat plan wordt scherp afstand genomen van elke vorm van discriminatie van HIV-genfecteerden.

Het besluit om de inreisbeperkingen niet op te heffen werd vorige week genomen. De Amerikaanse minister van volksgezondheid, Sullivan stuitte op op protesten van conservatieve Republikeinen. Sullivan was al akkoord met aanbevelingen van medische specialisten die menen dat alleen zeer besmettelijke ziekten als tuberculose op de lijst gehandhaafd dienen te blijven.

Vorig jaar juni, toen de Zesde Internationale Aidsconferentie in San Francisco werd gehouden was er een storm van protest tegen het Amerikaanse beleid. Dit jaar wordt die conferentie in het Italiaanse Florence gehouden. Volgens planning zou volgend jaar Boston aan de beurt zijn.