Russische lobby in VS draait op volle toeren

WASHINGTON, 1 JUNI. Sovjet-functionarissen verrichten op het moment een enorme lobby-inspanning in Washington, niet alleen bij de Amerikaanse regering maar ook bij het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank. Hun grote economische herstelplan, dat onder de naam The Grand Bargain gaat, wordt nu met medewerking van Amerikaanse economen aan de Harvard-universiteit voltooid. De president van de Russische Republiek, Boris Jeltsin, heeft voor goed geld in Washington een eigen lobbyist, die voor 1,5 miljard dollar hulp aan de Russische Republiek moet pleiten.

Primakov speelde in op de Amerikaanse bezorgdheid door te zeggen dat de Sovjet-regering zonder westerse hulp voor economisch herstel met “uiterst gevaarlijke problemen” te maken krijgt en door verlies van centrale autoriteit de controle over de door heel de Sovjet-Unie opgestelde kernwapens verliest. De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over de verslechterende situatie in de Sovjet-Unie en de afkalving van de macht van Gorbatsjov. De directeur van de CIA, William Webster, bevestigde donderdag in zijn afscheidspersconferentie dat Gorbatsjov er slecht voorstaat. “De vraag blijft, is het te laat voor Gorbatsjov?”, zei Webster.

Tot nu toe heeft de Amerikaanse overheid de financiele verantwoordelijkheid voor Oost-Europa en de Sovjet-Unie afgeschoven naar de Europese Gemeenschap. “Wij vragen van de Europeanen om 10 dollar in te leggen voor elke dollar die wij besteden. Zij zouden zo behulpzaam moeten zijn voor Oost-Europa als wij tegenover hen waren”, zei David Gompert, de Europaspecialist van het Witte Huis, vorige week tijdens een conferentie van het Brookings instituut. De Amerikanen zouden volgens hem vooral het leiderschap en de coordinatie voor de hulp moeten geven.

Toch oefent naast de Europese landen ook het Amerikaanse Congres druk op president Bush uit voor een gullere hand aan Moskou. De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Richard Gephardt, zei gisteren dat Bush deze kans voor economische hervorming niet mag missen.

Als Bush zich laat overhalen, stelt hij ook politieke voorwaarden aan Amerikaanse hulp zoals stopzetten van de Sovjet-subsidie aan Cuba, beperking van de Sovjet-defensiebegroting en een betere behandeling van het verzet in de Baltische republieken. Maar dan geldt er nog een groot Amerikaans bezwaar: Amerika heeft na het begrotingsakkoord vorig jaar vrijwel nergens geld meer voor.

    • Maarten Huygen