ramsj

Carol Wright: Classic country house hotels. Gebonden, Pavilion 1989, van (f) 52,30 voor (f) 24,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). Sir Clement Freud: The Gourmet's Tour of Great Britain and Ireland. Gebonden, Bulfinch 1989, van (f) 71,65 voor (f) 35,- Boekenmarkt.

Richard Geldard: The traveller's key to Ancient Greece. Paperback, Harrap 1990, van (f) 40,20 voor (f) 8,95. De Slegte.

Christopher Hibbert: Venice; the biography of a city. Gebonden, Norton 1989, van (f) 88,70 voor (f) 39,50. Boekenmarkt.

Zestalig Autotoeristisch woordenboek. Paperback, Stappaerts 1981, van (f) 7,50 voor (f) 2,95. De Slegte.

William Eggleston: The democratic forest (foto's). Gebonden, Secker & Warburg 1989, van (f) 112,50 voor (f) 27,90. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Geoffrey Moorhouse: To the frontier. Gebonden, Holt, Rinehart and Winston 1984, van (f) 49,20 voor (f) 9,90. Het Martyrium Amsterdam.

Michael's guide: Brussels & Antwerp. Paperback, Inbal 1988, van (f) 25,45 voor (f) 6,95. De Slegte

Carol Wright: Classic country house hotels.

Gebonden, Pavilion 1989, van (f) 52,30 voor (f) 24,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Sir Clement Freud: The Gourmet's Tour of Great Britain and Ireland. Gebonden, Bulfinch 1989, van (f) 71,65 voor (f) 35,- Boekenmarkt.

Precies honderd Engelse country-hotels komen aan bod in het overzicht van Wright. Het is de ld van Wodehouse die uit de pagina's oprijst: rozentuinen, haardvuren, spelletjes croquet op het gazon, en op zijn tijd een spannende eendejacht. Honden en kinderen zijn vaak niet gewenst, maar daar staat even vaak een eigen landingsplaats voor helikopters tegenover. De bekende gastronoom Sir Clement Freud bezocht en beschreef (onderhoudend en geestig) dertig met Michelin-sterren overladen restaurants in Engeland en Ierland. Het prachtige boek bevat tevens meer dan honderd hogeschool-recepten de diverse chefkoks.

Richard Geldard: The traveller's key to Ancient Greece. Paperback, Harrap 1990, van (f) 40,20 voor (f) 8,95. De Slegte.

Een gids gericht op de monumenten (en hun vindplaatsen) uit de klassieke oudheid. Ruime aandacht voor geschiedenis, mythologie en bouwstijlen. De overheersende toon van de tekst is feitelijk van aard, al verliest de auteur zich graag in allerlei occulte bijzonderheden.

Dat laatste geldt ook voor andere delen uit deze serie: Sacred England en MedieFrance. Desondanks: aardige boekjes, ook voor meer wereldlijk gestemde reizigers.

Christopher Hibbert: Venice; the biography of a city. Gebonden, Norton 1989, van (f) 88,70 voor (f) 39,50. Boekenmarkt.

Een geschiedenis van Venetie, vanaf de eerste doge (Paulicius 697-717), via de val van de republiek in 1797, tot in de huidige tijd.

Een bijzondere plaats is toebedeeld aan schrijvers die de stad hebben bezocht: Byron, Proust, Eliot en James. Het fraai gellustreerde boek heeft tevens het karakter van een gids. Zo zijn er tachtig pagina's ingeruimd voor nauwgezette beschrijvingen van gebouwen en kunstwerken.

Zestalig Autotoeristisch woordenboek. Paperback, Stappaerts 1981, van (f) 7,50 voor (f) 2,95. De Slegte.

Honderden auto-onderdelen komen in dit auteurloze boekje aan de orde, en dat in zes talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Een handige lijst, al graaft hij soms wat te diep. Termen immers als 'helicodale vertanding' zullnigeen voor raadsels stellen, en de kans lijkt dan ook nihil dat een Nederlandse automobilist, wijzend op zijn rokende en ploffende motor, bij een Spaanse garage zijn beklag doet over defecte 'pinones helicoidales'.

William Eggleston: The democratic forest (foto's). Gebonden, Secker & Warburg 1989, van (f) 112,50 voor (f) 27,90. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Honderdvijftig landschappen en stadsgezichten, gesitueerd in het zuiden van de Verenigde Staten: Tennesseeississippi, Memphis, New Orleans en Miami. Het zijn indrukwekkende, vreemd verstilde foto's met een lichtval en kleur die soms aan de schilderijen van Hopper doen denken. 'I am at war with the obvious,' zegt Eggleston over zijn, vaak op minuscule details gerichte werk.

Geoffrey Moorhouse: To the frontier. Gebonden, Holt, Rinehart and Winston 1984, van (f) 49,20 voor (f) 9,90. Het Martyrium Amsterdam.

Karachi, de Bolan-pas, Lahore, Rawalpindi, Islamabad, Peshawar, de Khyber-pas, terug naar Peshawaar, de Lowari-pas. Drosh, Chitral, de Shandur-pas, Phandar, en daar kreeg Moorhouse, na een slopende trektocht van drie maanden, eindelijk zijn reisdoel in het vizier: Gilgit aan de grens met China, eens de meest gesoleerde buitenpost van het Britse Rijk. Het boek werd bekroond met de Thomas Cook Award voor het beste reisboek uit 1984.

Michael's guide: Brussels & Antwerp. Paperback, Inbal 1988, van (f) 25,45 voor (f) 6,95. De Slegte. Een reisgids van de korte en bondige soort. Zo wordt bijvoorbeeld de historische afstand tussen Caesars Gallia Belgica en Brussel als centrum van de EG in slechts een onbekommerde bladzijde overbrugd. Wel veel praktische informatie: verkeersregels, openingstijden van winkels en banken, adressen van hotels, musea en talloze bezienswaardigheden.

Ook andere deeltjes uit deze serie bij De Slegte.