Overeenstemming over nieuwe CAO-kruiswerk

UTRECHT, 1 JUNI. De werkgeversvereniging LVT (Landelijke Vereniging voor Thuiszorg) en de bonden hebben gisteren overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO die tot 1 april volgend jaar loopt.

Overeengekomen is een salarisverhoging van 3,75 procent, die op 1 mei van dit jaar ingaat. Voorts komt er een verbetering van de onregelmatigheidstoeslag. De percentages stijgen van twintig, respectievelijk 40 procent naar 22 en 44 procent voor de avond- en nachturen. Ook zal er een functiewaardering worden ingevoerd.

Er zullen verder dienstauto's beschikbaar worden gesteld en er komt een verbetering van de auto-onkostenvergoeding. Dienstauto's moeten door de werkgevers worden gegeven aan mensen die voor hun werk meer dan 8.000 kilometer rijden. De fietsvergoeding wordt verhoogd van veertig naar vijftig gulden. Ook een regeling voor de vergoeding van telefoonkosten wordt in de CAO nader uitgewerkt.

De bonden zullen op korte termijn het onderhandelingsresultaat voorleggen aan de achterban. Zijhebben laten weten dat de aangekondigde acties na het bereiken van het akkoord zijn afgeblazen.

De Nederlandse Maatschappij Verpleegkunde en de vereniging Verplegenden en Verzorgenden in Opleiding (VVIO) stelden woensdag dat volgende week acties te verwachten zouden zijn in het kruiswerk als de werkgevers niet tegemoet wilden komen aan de eisen van de bonden. Er zouden volgende week hier en daar zondagsdiensten worden gedaan. Het CAO-overleg was op 15 mei opgeschrt. De werkgevers stuurden afgelopen maandag echter een brief aan de bonden waarin nadere voorstellen werden gedaan om tot een nieuwe CAO te komen.