Onenigheid Europese producenten nieuwe tv

ROTTERDAM, 1 JUNI. Omroepen, satellietexploitanten en elektronicaproducenten zijn het niet op tijd eens geworden over de manier waarop in de EG gestreefd moet worden naar de invoering van toekomsttelivisie, HDTV.

Eigenlijk zou technologie-Commissaris Filippo Maria Pandolfi aanstaande maandag een wetsvoorstel over de invoering van HDTV presenteren aan de Europese ministers verantwoordelijk voor telecommunicatie. Pandolfi zal zich echter beperken tot een mondelinge toelichting, aldus een woordvoerster.

Vier weken geleden leek het erop alsof de betrokken partijen na maanden van discussie eindelijk overeenstemming hadden bereikt over HDTV. Pandolfi liet toen weten dat er een principe-akkoord lag.

In het conflict staan de tv-producenten Philips en Thomson tegenover de commerciele televisiezenders en satellietexploitanten. Centraal staat daarbij de vraag of er vanaf een bepaalde datum een einde moet komen aan televisie-uitzendingen in de traditionele PAL-norm.

Philips en Thomson zijn gebrand op een zo spoedig mogelijke overschakeling op de nieuwe norm voor toekomstelevisie, de MAC-norm, zodat er voldoende programma's beschikbaar komen voor de nieuwe televisietoestellen die een breder beeldformaat en een veel betere beeldkwaliteit hebben. De satellietexploitanten en de commerciele televisiezenders maken bezwaar tegen een snelle, afgedwongen overgang omdat dat zou leiden tot extra-kosten en kapitaalvernietiging.

Om de kampen tot elkaar te brengen werkt Pandolfi al maanden aan een compromisvoorstel. De elementen uit dat voorstel zijn nog niet officieel bekend gemaakt. Om tegemoet te komen aan de tv-zenders en satellietbedrijven zouden beide normen gedurende een overgangsperiode gelijktijdig uitgezonden mogen worden en zou Pandolfi jaarlijks ongeveer 100 miljoen ecu ter beschikking stellen om de overgang naar het nieuwe systeem te verzachten.