'Nederland op de bres voor familie keizer'

ADDIS ABEBA, 1 JUNI. Nederland heeft twee jaar geleden samen met andere landen een rol gespeeld bij de vrijlating van leden van de vroegere Ethiopische keizerlijke familie. Diplomatieke bronnen in Addis Abeba meldden indertijd dat de voortdurende gevangenhouding van de keizerlijke familie normalisering van de relaties tussen Nederland en Ethiopie in de weg stond. Naar verluidt zouden er ook recentelijk nog contacten zijn geweest tussen deze ex-hoogwaardigheidsbekleders en de Nederlandse ambassade.

Twaalf verwanten van de vroegere keizer Haile Selassie, onder aanvoering van de bejaarde hertogin van Harar, hebben maandag onderdak gevonden in de Britse ambassade in de Ethiopische hoofdstad, De Britse ambassadeur, James Glaze, maakte dit twee dagen geleden bekend. Hij zei dat hun bescherming wordt geboden in overeenstemming met een informele belofte daartoe van de regering in Londen. Volgens Glaze vreesden zij voor hun leven bij de machtsoverneming in Addis Abeba door rebellen van het Ethiopisch Revolutionair Volksbevrijdingsfront (EPDRF), begin deze week. Inmiddels zouden de keizerlijke verwanten de ambassade weer hebben verlaten.

Het persbureau Reuter meldde daarbij dat de koningshuizen van Groot-Brittanie, Zweden en Nederland in 1989 druk hadden uitgeoefend op het toenmalige Ethiopische regime van Mengistu Haile Mariam om de sinds 1974 zonder vorm van proces gevangen leden van de keizerlijke familie vrij te laten, wat toen ook gebeurde. [De Rijksvoorlichtingsdienst sprak dit gisteren tegen voorzover het Nederland betrof. Desgevraagd liet de RVD weten niet op de hoogte te zijn van enige bemoeienis door het koninklijk huis.] De Nederlandse ambassade in Addis Abeba had gisteren geen commentaar.