Multihouse ziet af van dochter van Bouwfonds

AMSTERDAM, 1 JUNI. Het Goudse automatiseringsbedrijf Multihouse neemt Bouwfonds Informatica, de automatiseringsdochter van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, niet over. Besprekingen hierover zijn gisteren na zeven maanden gestaakt. Breekpunt was onder meer de overnamesom.

Oorspronkelijk zou Multihouse tussen 15 en 20 miljoen gulden op tafel leggen en 6 miljoen nieuwe aandelen Multihouse. Het Bouwfonds zou zo een belang van 37,5 procent krijgen in de nieuwe combinatie. Juridisch gezien zou Multihouse Bouwfonds Informatica dus overnemen.

In praktische zin leek de gekozen constructie veel op een fusie. Bouwfonds Informatica en Multihouse zijn in omzet bijna even groot en Bouwfonds Informatica is in aantal werknemers zelfs groter. Bij samenvoeging zou een bedrijf zijn onstaan met een omzet van 300 miljoen gulden en 1300 werknemers.

Volgens Multihouse-directeur R. Jaeken zijn de besprekingen stukgelopen omdat gedurende de onderhandelingen de automatiseringsmarkt in elkaar is gezakt. Nu de markt wordt geplaagd door minder orders en lagere winstmarges blijkt niet meer mogelijk wat maanden geleden wel nog haalbaar leek, aldus Jaeken die verder geen details wilde verstrekken.

Directeur H. Huisman van Bouwfonds Informatica zegt dat er meer knelpunten in het overleg waren, maar geeft evenmin details. Ook begon de duur van de onderhandelingen de partijen parten te spelen, waardoor het goede moment voorbij leek te gaan.

Multihouse is nog steeds van mening dat de bedrijven gezien hun activiteiten goed bij elkaar passen. Jaeken gaat nu opzoek naar een nieuwe prooi in de Benelux. Het beursgenoteerde Multihouse handhaaft zijn verwachtingen voor 1991. Het voorziet een “beduidende”

verbetering van het resultaat, “tenzij de markt totaal ineenstort.” Na enkele jaren met verlies sloot Multihouse 1990 af met een nettowinst van 648.000 gulden.

Het Bouwfonds, waarvan de aandelen in handen zijn van gemeenten, wil zich uit de informatica terugtrekken. Volgens Huisman is nog volstrekt onduidelijk wat er met zijn onderneming gaat gebeuren.