Modern degenslikken a la videoclip in Secret cabaret

Secret cabaret, zondagavond, Ned. 2, 19.25-19.50u.

De variete-serie Secret cabaret, waarvan de VPRO zondag de eerste aflevering uitzendt, viel bij Channel Four niet onder de amusementsfunctionarisen, maar onder de afdeling jeugduitzendingen.

Dat was niet louter een kwestie van bureaucratie. De wereld van de magie moest volgens de Britse minderhedenzender voorgoed worden weggetrokken uit de sfeer van de glad glimlachende goochelaars in tv-shows uit de sector waarop bij ons Joop van den Ende het patent heeft. In plaats daarvan zou het programma vooral moeten herinneren aan de wereld van de videoclip.(EPDat is gelukt. De vuurspuwers, goochelaars, jongleurs en de man in het kistje worden gepresenteerd in een hoog tempo en in een geavanceerde vormgeving, die de spanning vasthouden en het langzaam verouderende vermaak plotseling weer modern maken. Bovendien worden ze afgewisseld met opmerkelijke mini-reportages (zondagavond een interview met een ghost hunter en een demonstratie uit Las Vegas van het prepareren van dobbelstenen) en met het optreden van twee vast gasten die op vermakelijke wijze het bedrog in de magie aantonen. Ricky Jay, specialist in valsspelen, vertoont enkele kaarttrucs en de beroeps-ontmaskeraar James Randi, die een boek schreef over de oplichterij van lepeltjesbuiger Uri Geller, maakt duidelijk hoe de misleiding van een befaamde Britse helderziende in elkaar steekt.

De centrale figuur in Secret cabaret is de goochelaar Simon Drake. Hij heeft het haar achterovergekamd als alle popzangers en filmsterren van dit moment, straalt de juiste mate van arrogantie uit en heeft niet eens een charmante assistente. Ik was, eerlijk gezegd, op de meeste van zijn collega's al jarenlang uitgekeken. Maar van de zes afleveringen die Channel Four van dit programma liet maken, wens ik er niet een te missen.

    • Henk van Gelder